Više od 83% roditelja ne koristi pravilno dečije auto-sedište

Više od 83% roditelja ne koristi pravilno dečije auto-sedište

Na javnoj akciji besplatnog pregleda dečijih auto-sedišta, pregledano je više od 40 vozila, a rezultati akcije pokazali su da se više od 83 % auto-sedista koristi nepravilno.

Kao najveći problem, uočeno je da deca nisu pravilno pričvršćena u sedištu, kao i da sedišta nisu pravilno postavljena u automobilima. Pored toga, od pregledanog broja, uočeno je da 10% roditelja koristi sedišta koja ne odgovaraju uzrastu deteta, rezultati su akcije koju je organizovao Centar za promociju bezbednosti saobraćaja.

Akcija je realizovana u okviru projekta “Bezbednost se uči pre prvih koraka - Kancelarija za dečja auto-sedišta”, koji finansira NIS, u okviru programa "Zajednici zajedno“, a koji podržavaju Grad Novi Sad, kao i Dom zdravlja "Novi Sad“.

Projektom je predviđeno da prva kancelarija za dečija auto-sedišta u Srbiji, u četvrtak, 24. novembra bude otvorena u Novom Sadu. To će omogućiti svim roditeljima da u kancelariji dobiju sve informacije u vezi sa sa pravilnim korišćenjem auto-sedišta, a svakog meseca biće organizovane i različite aktivnosti sa ciljem promocije pravilne upotrebe auto-sedišta. Pored toga, biće besplatno podeljeno i 60 auto-sedišta kategorije 0+ samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, koji će ta ista sedišta moći da vrate kada ih prerastu, kako bi ona mogla dalje da se koriste. Uslov da se roditelji prijave za dobijanje auto-sedišta je da odslušaju predavanje o pravilnoj upotrebi i da imaju automobil u vlasništvu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan