Više od dve milijarde dinara za lečenje retkih bolesti

Više od dve milijarde dinara za lečenje retkih bolesti

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da država izdvaja više od dve milijarde dinara godišnje za lečenje retkih bolesti i za mali broj pacijenata kojima su neophodne izuzetno skupe i teško dostupne terapije.

 

- Sve je apsolutno transparentno, svi podaci su javni i lako dostupni, u komisije i rad Budžetskog fonda su uključeni naši najbolji lekari, sredstva su obezbeđena i zaista smo učinili sve kako bismo omogućili svojoj deci i građanima najbolje moguće šanse za izlečenje – kazao je Lončar za "Alo".

On je rekao da će uskoro biti uveden kontakt-centar koji će biti 24 sata dostupan roditeljima obolele dece kojima je potrebna pomoć za lečenje u inostranstvu.

Prema njegovim rečima od osnivanja Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji 2014. godine, država je uputila 1.975 dece na lečenje u inostranstvo i za to izdvojila oko 23 miliona evra.

Lončar je dodao da je za prethodne nepune četiri godine u zdravstvenim ustanovama Srbije zaposleno 10.545 medicinskih radnika, a da je ukupno odobreno 6.200 sprecijalizacija.

- Samo u toku ove godine, do 1. septembra, zaposlili smo ukupno 2.466 zdravstvena radnika. Pored toga, zaposleno je 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, a do kraja godine očekuje se zapošljavanje nove grupe – kazao je ministar.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad radosne vesti horoskop almaško groblje bez vode raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje isključenja struje betanija elektrovojvodina štrand gradsko groblje matična knjiga rođenih jkp novosadska toplana novosadsko porodilište porodilište bez struje Miloš Vučević horoskopski znaci raspored sahrana novi sad bebe sahrane novosađani dunav havarija na vodovodu RHMZ servisne informacije EPS novorođenčad vremenska prognoza novi sad