Više od polovine mladih očeva i majki živi u istoj zajednici s roditeljima

Više od polovine mladih očeva i majki živi u istoj zajednici s roditeljima

Sedam odsto mladih roditelja odgovorilo je da nemaju dovoljno novca ni za hranu, 40 odsto je priznalo da kućni budžet nije dovoljan za kupovinu odeće, a polovina se svakodnevno ili veoma često oslanja na finansijsku pomoć roditelja.

Najveću pomoć i podršku mladim roditeljima u Srbiji pružaju njihovi očevi i majke, jedan je od najznačajnijih rezultata studije Instituta za sociološka istraživanja "Postajanje roditeljem u Srbiji". Studija, urađena na reprezentativnom uzorku od 1.627 osoba, uzrasta od 19 do 35 godina, među kojima su i 435 roditelja, pokazala je da više od polovine mladih očeva i majki živi pod istim krovom s roditeljima ili u u stanu koji su nasledili od njih. Svakom desetom mladom bračnom paru stan su kupili roditelji, a desetak odsto njih je samostalno kupilo svoje porodično gnezdo.

- Svakog dvadesetog mladog roditelja i dalje izdržavaju roditelji, a lične prihode ima tek svaki drugi novopečeni roditelj. Međutim, tu se uočavaju velike rodne razlike – dok trojica od četvorice mladih očeva rade, manje od polovine majki ima posao. Nažalost, roditeljstvo za žene neretko podrazumeva privremeno ili trajno povlačenje sa tržišta rada – svaka deveta mlada žena prestaje da radi kada postane majka, ističe dr Dragan Stanojević, docent na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i jedan od autora studije.

Stanojević objašnjava da su muškarci izloženi snažnom socijalnom pritisku da se zaposle kada stupe u brak i postanu roditelji, jer postoji uverenje da muškarac treba da bude hranilac porodice. Naime, podaci jasno govore da su mladići i devojke u istom procentu nezaposleni pre nego što postanu roditelji – stopa nezaposlenosti za mladiće iznosi 31,5 odsto, a za devojke 31,2 odsto. Kad postanu roditelji, stopa nezaposlenosti mladih majki ostaje ista ili se neznatno povećava, dok je stopa nezaposlenosti mladih očeva svega 12 odsto. Praksa takođe pokazuje da su očevi spremniji da rade bilo koji posao, dok su majke manje spremne da rade prekovremeno ili da osnuju sopstvenu firmu ako ne mogu da pronađu posao na tržištu rada.

Opširnije o ovoj temi pročitajte u najnovijem izdanju "Politike".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan