Više od polovine Novosađana ne ide na letovanje jer nema para

Više od polovine Novosađana ne ide na letovanje jer nema para

Više od polovine građana Novog Sada (55%) ove godine neće ići na letovanje, a kao glavni razlog za to navode nedostatak novca, pokazalo je istraživanje Ninamedia Research agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja. Najveći broj onih koji će ići na letovanje za svoj odmor bira Grčku i u proseku planira da potroši 351,58 evra po osobi.

Na osnovu istraživanja koje je Ninamedia Research sprovela u periodu od od 16. do 19. juna, telefonskim anketiranjem na reprezentativnom uzorku od 1.208 ispitanika na teritoriji Novog Sada, 55% ispitanika navodi da ove godine neće ići na letovanje. Nešto više od trećine Novosađana ići će na letovanje, dok 10% građana još nije donelo odluku. Potvrdan odgovor o odlasku na letovanje u većoj meri daju muškarci, ispitanici do 45 godina, učenici/studenti, kao i stanovnici gradskih naselja. Sa porastom stepena obrazovanja primetan je porast broja ispitanika koji će ići na letovanje.

Upitani u kojoj državi će provesti odmor, građani koji idu na letovanje (njih 35%) u najvećem broju su izabrali Grčku koja je ovogodišnja destinacija za 14,5% Novosađana. 7,6% građana letovaće  u Crnoj Gori, 3,9% unutar granica Srbije, Hrvatska je izbor za 3,1%, dok će u Turskoj letovati 1,4% građana Novog Sada.

Prosečna suma koju Novosađani planiraju da izdvoje za letovanje iznosi  351,58 evra po osobi. Više novca spremni su da izvoje muški ispitanici u odnosu na žene, građani od 18 do 29 kao i od 45 do 59 godina, stanovnici gradskih naselja kao i učenici/studenti i građani sa višim stepenom obrazovanja.

Ispitanici koji neće ići ili ne znaju da li će ići  na letovanje (njih 65%) kao glavne razlog za to navode finansije (40,3%). Manji broj građana (14,5%) navodi privatne razloge (koji se odnose na renoviranje kuće, postojanje vikendice, održavanje trudnoće, decu), dok 5,6% ne može da dobije godišnji odmor. U manje od 2% slučajeva javljaju se odgovori koji se odnose na godine, zdravstvene razloge, obaveze na fakultetu ili nepostojanje želje za letovanjem.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan