Više stotina hiljada nerešenih predmeta u katastru, neki stari i više godina

Više stotina hiljada nerešenih predmeta u katastru, neki stari i više godina

Iako je prema ocenama Saveta stranih investitora (FIC) primetan napredak u digitalizaciji procesa Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), jedan od gorućih problema u radu ove institucije i dalje su rokovi za odlučivanje po zahtevima stranaka za upis u registar katastra.

Uprkos napravljenom pomaku, investitori navode da je i dalje ostao veliki broj nerešenih predmeta.

Tačan broj nerešenih predmeta u prvom i drugom stepenu još uvek nije utvrđen, ali je pretpostavka da ih ima više stotina hiljada. Nedostatak kapaciteta i neažurnost u radu dovode do stihijskog rada na nerešenim predmetima, dajući prioritet zahtevima koje su podneli javni beležnici. Efekti pandemije Kovida-19 su dodatno doprineli inače značajnom kašnjenju, uprkos uloženim naporima na digitalizaciji usluga RGZ-a. Nezavisno od mogućih efekata pandemije ili drugih nepredviđenih poteškoća, nužno je dodatno organizovati službe, kako bi u što skorijem periodu smanjile broj nerešenih predmeta i ubrzale proces donošenja odluka – navodi se u Beloj knjizi Saveta stranih investitora, a prenosi Biznis.rs.

Prema njihovoj oceni, i dalje glavni problem ostaju nekonzistentna tumačenja važećih propisa od strane različitih službi za katastar nepokretnosti, koja su često neusklađena sa drugim zakonima i podzakonskim aktima.

Jedan od najvećih problema ostaju rokovi za odlučivanje po zahtevima stranaka za upis u registar katastra, koji se i dalje redovno prekoračuju usled preopterećenosti službi za katastar nepokretnosti predmetima u radu. Iako je napravljen izvestan napredak i dalje je ostao veliki broj nerešenih predmeta iz prošlosti, od kojih su neki stari i po više godina. Ovo se odnosi i na rešavanje drugostepenih predmeta – ističe FIC.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je u razgovoru za Biznis.rs kazao da RGZ uz podršku Svetske banke realizuje projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" kojim su definisani strateški koraci koje je neophodno implementirati sa ciljem da se zemljišna administracija transformiše u moderan sistem. To je, kako navodi, dugotrajan proces koji mora pažljivo da se sprovodi kako bi reforma bila realizovana u najkraćem roku, a rezultati bili efikasni.  

Pritisci bilo kojih interesnih grupa koje problem sagledavaju usko, samo iz svog ugla, predstavljaju teret za proces transformacije i često zbunjuju građane do kojih te informacije stižu selektivno preko medija. Katastar nepokretnosti, koji vodi Republički geodetski zavod, predstavlja registar sa podacima o nepokretnostima, a svi postupci pred katastrom se sprovode isključivo u skladu sa zakonom – navodi Drašković.

Proces digitalizacije, objašnjava on, ušao je u treću i završnu fazu, što je omogućilo da se već sada ostvari potpuna transparentnost u postupku rešavanja zahteva podnetih službama za katastar nepokretnosti ili vodova.

To znači da je moguće pratiti svaki korak koji u rešavanju zahteva napravi referent ili njegov nadređeni. Ukoliko nedostaju dokumenta, jedna od najvećih zabluda je da u katastru može pomoći veza. Takav kafanski inženjering ima koren u prošlim vremenima. Kada bi danas neki referent eventualno pokušao da zaobiđe zakon to bi bilo vidljivo u bazi podataka jer svaki korak ostavlja pisani, ili preciznije, digitalni trag koji se trajno beleži. Protiv te osobe bilo bi moguće podneti krivičnu prijavu, a podaci iz baze katastra služili bi kao dokaz u postupku – napominje direktor RGZ-a.

Šta je Drašković naveo kao još jednu zabludu o katastru i za koliko se predmeti rešavaju ako su "čisti", pročitajte na satu Biznis.rs.

IzvorBiznis.rs (Marija Jovanović)

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Penzioner

  pre 218 dana i 22 sata

  Kada sam zatvorio firmu i krenuo da prebacim imovinu sa firme na sebe pomislio sam da konačno sve funkcionise jer sam prethodno imao loše iskustvo sa RGZ. Onlajn sam zakazao, u zakazano vreme otišao, ljubazni ljudi, brzo došao na red. Papiri svi predati, ništa ne fali. Odem da proverim status predmeta: "U RADU". Nisam očekivao za pet dana kako kaže direktor, ali sedam meseci za čiste papire je previše.

  Oceni komentar:
  0
  25
 • prle

  pre 218 dana i 21 sat

  Kako sad "katastar nepokretnosti" zar nisu sad u modi "nekretnine"

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Ne ide na suvo

  pre 218 dana i 18 sati

  Penzioneru, sad kad dobiješ 200 evra u februaru, a ti podmaži.
  I da vidiš kako se odmah rešava.
  A 200 evra? Kako došlo, tako o'šlo.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Penzioner

  pre 218 dana i 17 sati

  Imas pravo al moracu uzeti i babinih 20.000 bojim se da ne bude malo samo moje.

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Tako to ide

  pre 218 dana i 16 sati

  Da prepolovimo, čuo sam da im je 300 evra regularna cena za "ubrzanje".
  Samo pripazi da ne bude kao sa carinskom komisijom u Beogradu.
  Oduzeli čoveku robu, a on zabrinut jer ne rešavaju - d amu ovi u Sibotici ne zamenu robu i ne rasprodaju. Pa mu umesto originala posle budu vraćeni falsifikati, a sve po zakonu.
  Te on lepo korumpira komisiju, 3 člana sa 3000 evra.
  A dvojica lakoma, pa svesna da mogu izglasati vraćanje i bez trećeg, trećem ne daju ništa.
  A on poludi, pa skloni rešenje, da ga ovaj ne može ni dobiti.
  Ima onaj stih "Džo, i to je amerika!"...
  E, pa - "Predsedniče, i to vam je Srbija!"

  p.s.
  Zaista bi neko negde, po Fejsbucima trebao da objavi pregledan spisak korupcije za sve poslove sa deželom, da se ljudi ne troše više nego što moraju.
  A zavisno od stepena važnosti, da se zna ko koliko vredi.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Mornar

  pre 217 dana i 23 sata

  Naslednim resenjem sporazumno smo se podelili. Jedna kuca I zamlja ispod kuce meni a drug kuca i zemlja ispod kuce mom bratu. Katastar knjizi zemlja ispod kuca pola pola I tako stoji 3 godine odgovor imaju mnogo predmeta.

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Rodja naš

  pre 217 dana i 15 sati

  Familijarno zapošljavanje, sumnjivo obrazovanje, uticaj stranke (SNS), rukovodstvo nestručno, jednom rečju NESPOSOBNOST. Lično, iz iskustva, verjem da je katastar NAJGORA institucija koja postoji, sledi EPS pa TELEKOM. Telekom pre par godina uložio milijarde za kablove fiksne telefonije (znam za Niš ), a to sada nupotrebljivo. Promašaj decenije a možda i stoleća. Mnogo je malo sposobnog rukovodstva na svim nivoima. Pozdrav

  Oceni komentar:
  2
  16