Više ulica u Malom Beogradu i Velikom ritu dobilo nazive

Više ulica u Malom Beogradu i Velikom ritu dobilo nazive

Članovi Komisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi većinom glasova prihvatili su na današnjoj sednici predloge za nazive više ulica koje se nalaze na području Mali Beograd - Veliki rit.

Usvojen je predlog da se ulici koja počinje od ulice Đakona Avakuma i završava se kod Gazimestanske ulice da naziv po Bogomilu Karlavarisu, istaknutom slikaru i univerzitetskom profesoru, na predlog Milane Malenić.

Ulica koja počinje od ulice Živojina Ćuluma i završava se kod Ulice Mladena Leskovca na predlog kustosa Muzeja Vojvodine, dobila bi naziv po Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Na predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada ulica koja počinje od ulice Živojina Ćuluma i završava se kod Gazimestanske ulice nosila bi naziv po Slavku Borojeviću, agronomu-genetičaru i selekcionaru, profesoru univerziteta, akademiku.

Ulica koja počinje od ulice Kralja Uroša Prvog i završava se između kp 597/17 i kp 685/3, dobila bi naziv po srpskom slikaru Ivanu Tabakoviću, na predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, koji je predložio i da se ulici koja počinje od ulice Vase Ostojića i završava se između kp 326/15 i kp 328/9, da
naziv Milenko Parabućski (operski pevač).

Utvrđen je predlog da ulica koja počinje od ulice Živojina Ćuluma i završava se između kp 701/2 i kp 703/1 dobije naziv po istaknutom srpskom slikaru Milanu Kečiću, na predlog Milane Malenić, a ulica koja počinje od ulice Zdravka Erdevika i završava se između kp 959/11 i kp 961/6, , dobije naziv Gedeon Dunđerski (veleposednik, industrijalac, pravnik, bankar, dobrotvor i predsednik Matice srpske), na predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada.

Nakon što mišljenje daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o prihvaćenim predlozima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan