VIŠI SUD: Odbijen prigovor Pravnog fakuteta, budući studenti ne moraju da polažu prijemni na srpskom

VIŠI SUD: Odbijen prigovor Pravnog fakuteta, budući studenti ne moraju da polažu prijemni na srpskom

Treći put u poslednjih pet godina, Viši sud u Novom Sadu, na osnovu tužbe Saveza mađarskih učenika, presudio je da se Pravni fakultet u Novom Sadu ponaša diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine jer od brucoša na prijemnom ispitu zahteva proveru znanja srpskog jezika.

Kako prenose "Novosti", Viši sud je odbio prošlogodišnji prigovor novosadskog Pravnog fakulteta na prethodnu presudu da je diskriminisao mađarske učenike kojima je omogućio da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, ali uz obavezu da dodatno polažu srpski jezik.

Pravni fakultet je kriv jer proverava znanje zvaničnog jezika na kojem će budući pravnici raditi. To je, smatra dekan Pravnog fakulteta dr Branislav Ristivojević, besmislica, kao kada bi se branila provera poznavanja brojeva budućim studentima matematike.

– Prošle godine obratili smo se Ustavnom sudu da razreši ovu situaciju i očekujemo da će se to dogoditi uskoro – rekao je Ristivojević za "Novosti".

Savez mađarskih učenika prvi put je tužio fakultet 2015. godine zbog diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem. Dobili su presudu na Apelacionom sudu, a fakultet obavezu da organizuje prijemni na manjinskim jezicima.

Tako je Apelacioni sud preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio tužbeni zahtev mađarske NVO. Fakultet je ispunio obavezu o prijemnom, ali je studentima koji su polagali na mađarskom organizovao test srpskog jezika, što je bio novi povod za tužbu.

Presuda u korist mađarskog udruženja postala je pravosnažna marta 2019, a sada je prigovor Pravnog fakulteta odbijen, pišu "Novosti". 

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Racija

  pre 433 dana i 2 sata

  To je sasvim u redu i uobičajeno i u dežavama EU. U Francuskoj se obavezno polaže francuski jezik i istorija Francuske. Zašto bi Mađarima sa srpskim državljanstvom bio problem da polažu ispit iz srpskog jezika na ćirilici? Ustavom RS srpski je službeni jezik. E sad, druga stvar je što država ne reaguje na decenijski bojkot srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama gde živi mađarska nacionalna manjina - to je nedopustivo! Treba da znaju srpski, nema opravdanja. Podrška Pravnom fakultetu.

  Oceni komentar:
  0
  2