VIŠI SUD: Penzioneru odbijena tužba za vraćanje penzije

VIŠI SUD: Penzioneru odbijena tužba za vraćanje penzije

Obrazlažući svoju odluku o odbijanju tužbe penzionera za vraćanje oduzetog dela penzije, Višu sud u Novom Sadu ocenio je da u postupanju PIO fonda nije bilo nezakonitog i nepravilnog rada.

- Do isplata umanjenih penzija došlo je na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, pa je tuženi PIO Fond bio dužan da postupa u skladu s ovim Zakonom, zbog čega ne može da postoji njegova odgovornost za razliku u iznosima penzije koje tužilac smatra pripadajućim, odnosno isplaćenim – navodi novosadski Viši sud u odgovoru "Insajderu", a prenosi 021.rs.

Sud je, kako se dodaje, naveo i da je pomenutim zakonom predviđeno da će se prilikom isplate, iznos penzije čija visina je već bila utvrđena Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, procentualno umanjiti, tako da je tuženi PIO Fond u svom radu zapravo samo primenjivao Zakon po kome je on bio i ovlašćen, a ujedno i obavezan.

- Prilikom odlučivanja cenjena je činjenica da je taj zakon, Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, u spornom periodu bio na pravnoj snazi u Republici Srbiji, dakle važio je, s obzirom na to da je Rešenjem Ustavnog suda Republike Srbije iz septembra 2015. bila odbačena inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti – dodaje se u odgovoru "Insajderu".

Inače, presuda Osnovnog suda u Bačkoj Palanci prvo je stigla u Apelacioni sud u Novom Sadu da bi se on 10. januara ove godine proglasio nenadležnim jer se radilo o sporu male vrednosti nakon čega je predmet prosledio novosadskom Višem sudu.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad betanija isključenje vode jkp lisje isključenja struje horoskop dnevni horoskop Hitna pomoć bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadska policija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp novosadska toplana bez struje novosađani vremenska prognoza elektrovojvodina bez grejanja isključenje grejanja novosadsko porodilište Dom zdravlja servisne informacije novi sad horoskopski znaci bez vode Isključenje struje raspored sahrana novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja