Visoka cena vraćanja devojačkog prezimena posle razvoda

Visoka cena vraćanja devojačkog prezimena posle razvoda

Žene koje ne pokrenu proceduru vraćanja devojačkog prezimena u roku od dva meseca od razvoda, moraju da podnesu duplo više papira i uverenja.

Žene koje su se razvele, ako u roku od dva meseca od rešenja o razvodu braka, ne vrate devojačko prezime, posle toga prolaze kroz pakao.

Osim što je promena prezimena, inače, veoma skupa, za vraćanje devojačkog prezimena posle 60 dana od rešenja o razvodu braka potrebno je duplo više dokumenata, uverenja i papira kao i vremena u odnosu na klasičnu promenu.

Kako "Telegraf" prenosi, za promenu prezimena, po skraćenom postupku, u roku od 60 dana od razvoda, matičaru je potrebno predati: zahtev za promenu prezimena posle razvoda, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu na udato prezime, uverenje o prebivalištu, fotokopiju lične karte na udato prezime, pravosnažnu presudu o razvodu i dokaz o uplaćenoj taksi koja je od 250 do 300 dinara.

Međutim, pošto svaki ovaj papir košta, a žena koja se razvodi zbog prezimena mora da menja i ličnu kartu, i pasoš, saobraćajnu, radnu knjižicu, zdravstvenu knjižicu za šta je potrebno mnogo novca, često se sa tim čeka i probija rok od dva meseca.

S tim u vezi, kad rok od 60 dana prođe, i broj potrebnih dokumenata se povećava.

U tom slučaju, pored gore navedenih papira, potrebno je imati i uverenje da osoba nije pod istragom, presuda o razvodu i poresko uverenje da se ne duguje za porez.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan