Visoka cena vraćanja devojačkog prezimena posle razvoda

Visoka cena vraćanja devojačkog prezimena posle razvoda

Žene koje ne pokrenu proceduru vraćanja devojačkog prezimena u roku od dva meseca od razvoda, moraju da podnesu duplo više papira i uverenja.

Žene koje su se razvele, ako u roku od dva meseca od rešenja o razvodu braka, ne vrate devojačko prezime, posle toga prolaze kroz pakao.

Osim što je promena prezimena, inače, veoma skupa, za vraćanje devojačkog prezimena posle 60 dana od rešenja o razvodu braka potrebno je duplo više dokumenata, uverenja i papira kao i vremena u odnosu na klasičnu promenu.

Kako "Telegraf" prenosi, za promenu prezimena, po skraćenom postupku, u roku od 60 dana od razvoda, matičaru je potrebno predati: zahtev za promenu prezimena posle razvoda, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu na udato prezime, uverenje o prebivalištu, fotokopiju lične karte na udato prezime, pravosnažnu presudu o razvodu i dokaz o uplaćenoj taksi koja je od 250 do 300 dinara.

Međutim, pošto svaki ovaj papir košta, a žena koja se razvodi zbog prezimena mora da menja i ličnu kartu, i pasoš, saobraćajnu, radnu knjižicu, zdravstvenu knjižicu za šta je potrebno mnogo novca, često se sa tim čeka i probija rok od dva meseca.

S tim u vezi, kad rok od 60 dana prođe, i broj potrebnih dokumenata se povećava.

U tom slučaju, pored gore navedenih papira, potrebno je imati i uverenje da osoba nije pod istragom, presuda o razvodu i poresko uverenje da se ne duguje za porez.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište bez struje betanija isključenje vode zodijak raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad bez vode vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani horoskop horoskopski znaci elektrovojvodina gradonačelnik Miloš Vučević Dom zdravlja Novi Sad dnevni horoskop servisne informacije novi sad bebe Isključenje struje pošte srbije jkp lisje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević štrajk poštara JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad skupština grada novog sada