Visoka poslovna škola umalo da ostane bez finansijskih sredstava, ali i studenata

Visoka poslovna škola umalo da ostane bez finansijskih sredstava, ali i studenata

Zbog samovolje i dugogodišnjeg lošeg upravljanja bračnog para Radovana i Dragice Tomić VPŠ je samo u poslednjih meseci isplatila višemilionsku odštetu..

Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu samo za poslednjih nekoliko meseci isplatila je višemilionsku odštetu profesorima koji su na nezakonit način dobili otkaz u ranijem periodu, kada je na čelu škole bio bračni par Radovan i Dragica Tomić, saznaje VOICE.

Zbog loših poslovnih odluka prethodnog rukovodstva, VPŠ se našla u situaciji da u tekućoj školskoj godini skoro ostane bez finansijskih sredstava, ali i studenata. Ipak, odlukom Pokrajinskog sekretarijata za nauku broj budžetskih studenata povećan je sa 10 na 108, od ukupno predviđenih 740 brucoša u školskoj 2016/17 (ove godine upisano je i 140 samofinansirajućih studenata).

Samo od avgusta do oktobra 2016. godine, na naplatu je stiglo nekoliko presuda u korist profesora VPŠ koji su na nezakonit način dobili otkaze. Najpoznatiji slučaj među njima je spor sa profesorkom Jelenom Damnjanović koja je 2014. dobila otkaz. Tadašnja direktorka Dragica Tomić uručenje otkaza je obrazložila navodno njenim neredovnim dolaskom na posao. Prethodno je Jelena Damnjanović dobila status uzbunjivača jer je javnost upozorila na brojne malverzacije koje se dešavaju u VPŠ.

Osnovni sud u Novom Sadu je nedavno doneo presudu da se ona vrati na posao, baš kao i u slučaju profesora Gorana Radića i Željka Marčićevića, kojima su Radovan i Dragica Tomić takođe uručili otkaze. Sve ovo koštalo je VPŠ oko milion i po dinara, uz sudske troškove koji su dostigli milion dinara.

Sadašnja vršiteljka dužnosti direktorke VPŠ Jelena Damnjanović kaže za VOICE da su ljudi dobijali otkaze samo zato što se nisu slagali sa nekim stvarima, ali i zbog mnogo manjih stvari. - Indikativno je da su svi, pa i ja, dobili otkaz po istoj matrici. U sporu protiv profesora Marčićevića, Radića i mene, VPŠ je samo na ime troškova sudskih postupka platio više od milion dinara. Pre nekoliko godina i profesorka Ljiljana Miletić, koja je takođe dobila otkaz u montiranom postupku, trebala je da se odlukom suda vrati na posao, ali se nagodila sa upravom i njoj je isplaćen maksimalan iznos od 30.000 evra – navodi Damnjanović.

Prema njenim rečima, zbog plaćanja naknada za svakog profesora koji je tužio školu zbog otkaza sada su nastali ogromni troškovi za VPŠ. - Meni su samo trebali da isplate 12 plata plus kamate od 15 odsto na godišnjem nivou – navodi ona. Smatra da je Savet VPŠ doneo odluku da se svi profesori isplate jer bi svako dalje odugovlačenje sudskog postupka samo još povećalo troškove po školu.

Ona ocenjuje da je škola zbog svega u teškoj finansijskoj situaciji sa jako malim brojem upisanih studenata. - Mi sada radimo na vraćanju poverenja studenata i šire društvene zajednice u nas. Za sve to je potrebno vreme i to je naš najveći problem. Dosta je stvari došlo na naplatu i finansijska situacija je vrlo teška. Imali smo i imamo podršku i prethodne i sadašnje Pokrajinske vlade i nadamo se da ćemo uspeti. Ustanova je zbog nečije samovolje i zloupotreba autonomije visoskoškolske ustanove mogla da bude ugašena – kaže Jelena Damnjanović.

Jedan od prvih poteza Jelene Damnjanović kada je preuzela vođenje VPŠ bilo je uručenje otkaza ugovora o radu Radovanu i Dragici Tomić, ali, kako tvrdi, ne zbog revanšizma, već zbog brojnih propusta u radu i predugog izostajanja sa nastave.

- Trenutno se bavimo finanijskim istragama da vidimo gde je sve naš novac otišao. Naduvane fakture su najčešći slučajevi, ali je to teško dokazivo. Velike pare su curile iz škole i na nama je da to sada otkrijemo. Na isti način kako su nama montirali postupke, oni su sada dobili opravdano otkaze. Utvrdili smo mnoge stvari, a pored ostalog da su ih asistenti menjali na predavanjima što je protivzakonito – kratko je prokomentarisala nova direktorka.

Savet odustao od vođenja postupaka protiv tri profesora

Savet VPŠ je oktobra 2016. doneo odluku da ne ulaže žalbu na presudu Osnovnog suda u Novom Sadu kojom je presuđeno da škola profesorki Jeleni Damnjanović Simić isplati 12 plata sa zateznim kamatama. U odluci u koju je VOICE imao uvid navodi se da je doneta zbog procene da bi daljim postupkom nastali dodatni troškovi na teret škole jer nije dokazano da joj je otkaz uručen na zakonit način.

Naime, sud je 26. avgusta doneo presudu kojom se otkaz ugovora o radu profesorki Damnjanović proglašava nezakonitim i tužbeni zahtev usvaja u celosti. VPŠ je naloženo da profesorku vrati na posao u punom radnom vremenu i da joj se upiše radni staž od momenta dobijanja otkaza do danas.

Kao razlog za uručenje otkaza profesorki Damnjanović, tadašnja direktorka VPŠ Dragica Tomić navela je neopravdani izostanak sa posla u trajanju od najmanje dva uzastopna dana. Njoj je otkaz uručen 7. maja 2014. godine. U međuvremenu, nakon što je Pokrajinska vlada smenila Dragicu Tomić sa mesta direktorke, Jelena Damnjanović imenovana je za v. d. direktorke VPŠ.

Takođe, Savet je na jednoj od sednica doneo odluku da ne ulazi u ponovni postupak pred Osnovnim sudom u Novom Sadu u radnom sporu sa profesorim Goranom Radićem. Radić je tužio VPŠ jer je smatrao da je na nezakonit način dobio otkaz. Prvobitni postupak, pokrenut još 2008. godine, Radić je izgubio, ali mu je sud 2014. godine dozvolio ponovno pokretanje postupka zbog pribavljanja novih dokaza.

Na osnovu izjava zaposlenih došlo se do zaključka da je otkazni postupak protiv Radića bio montiran i da mu je tadašnji direktor Radovan Tomić uručio otkaz zbog navodno neredovnog dolaska na posao. Da je Radić redovno dolazio na posao sudu potvrdila je i Jelena Damnjanović Simić, koja je sa njim u to vreme delila kabinet. Na sreću po VPŠ, profesor Radić se odmah po uručenju otkaza zaposlio na drugom radnom mestu pa je njegov odštetni zahtev bio znatno niži od ostalih profesora.

Ostatak vesti možete pročitati na portalu "Autonomija".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan