Visoke koncentracije polena u vazduhu, evo ko treba da obrati pažnju

Visoke koncentracije polena u vazduhu, evo ko treba da obrati pažnju

Iako kašljanje i tegobe sa disanjem mnogi i dalje pripisuju kovidu, stručnjaci skreću pažnju na to da probleme sa plućima ovih dana imaju i oni koji pate od polenske alergije.

Kako upozoravaju, narednih petnaestak dana treba da budu na oprezu osobe koje su alergične na brezu, tisu, jovu i čempres, jer će koncentracija polena biti izrazito visoka.

Sezonu kijanja, kašljanja i drugih alergijskih simptoma, ove godine "otvorili" su građani koji su osetljivi na polen leske. Januar i februar nisu njihovi omiljeni meseci, jer je tada njen uticaj najintenzivniji, kao što to neće biti ni kraj marta i prvi dani aprila, za sve one kojima breza izaziva burnije reakcije. Upravo oni se ovih dana javljaju za pomoć alergolozima Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine, saznaje RTV.

Prekoračene vrednosti polena, a sezona alergija tek počinje


Više pacijenata nego lane

– U odnosu na prošlu godinu daleko je više pacijenata, verovatno zato što su slobodniji da se javljaju u ordinacije s obzirom da je pandemija kovida malo zatihnula, a simptomi koji se javljaju jesu najdominantniji – dugotrajna curenja vodenaste sekrecije iz nosa, slivanje niz grlo, zapušenost nosa, svrab nosa, ždrela, svrab očiju – kaže dr Maja Buljčik Ćupić, otorinolaringolog-alergolog, KCV-a.

Preporuka doktorke Buljčik Ćupić je da se dve nedelje pred sezonu krene sa intranazalnim preparatima, kako bi se stabilizovala sluznica nosa, sinusa i ždrela. Potom se uključuju i razne kapi i tablete, za ublažavanje tegoba.

Imunoterapija

Postoji još jedna terapija, koja je znatno bolja, a to je terapija koja se daje pre sezone, to je tzv. imunoterapija koju mi sprovodimo, to može biti tzv. subkutana imunoterapija i sublingvalna – pojašnjava doktorka.


Merenja

A svih 365 dana u godini, naučni saradnici Laboratorije za palinologiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kontinuirano rade merenja koncentraciju svih polena u vazduhu, na 8 mesta u Vojvodini. Pored njihovih izveštaja, koji su svojevrsni alergijski semafori, alergični imaju i druge mogućnosti.

–  PMF i Institut Biosens su napravili projekat i napravili su aparat koji meri u realnom vremenu polen i postoji aplikacija "Real For All", gde možete da pratite te koncentracije polena u realnom vremenu –  napominje za RTV dr Predrag Radišić, naučni saradnik laboratorije za palinologiju PMF-a.

Novosađani i Osječani zajedno napravili besplatnu aplikaciju za praćenje alergena


Prateći promenu koncentracije polena breze na sajtu "Real For All", u ranim jutarnjim satima, kada je niža temperatura, intenzitet cvetanja je mali, ali su one u toku dana takve da će, kako zaključuje dr Radišić, narednih petnaestak dana, uključiti "crveni alarm" onima koji su osetljivi na polen breze, tise, jove i čempresa.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan