VITAMIN D: Kada i kako ga treba uzimati

VITAMIN D: Kada i kako ga treba uzimati

Vitamin D je ključan nutrijent za naše zdravlje iz više razloga. Bolje raspoloženje, zdravije kosti, jači imunitet su samo neke od prednosti.

Nažalost, mnogi od nas nemaju dovoljno ovog vitamina. Istraživanja pokazuju da mnogi ne uspevaju da unesu 400 IU dnevno putem svoje ishrane, piše "Mind Body Green".

Da biste iskoristili sve blagodeti ovog vitamina potrebno je da ga uzimate na pravilan način.

Šta bi trebalo da imate u vidu kada uzimate vitamin D?

Kako je vitamin D rastvorljiv u mastima, on preferira izvor masti kako bi se pravilno apsorbovao u telu. Prema mišljenju integrativne dijetetičarke Vitni Krouč, suplementi vitamina D se "najbolje apsorbuju kada se uzimaju sa hranom koja sadrži avokado, maslinovo ulje, lan ili druge izvore korisnih masti".

Dakle, uzimanje standardnog vitamina D na prazan stomak verovatno nije najbolja ideja. Međutim, postoji jedan izuzetak.

Ako je suplement vitamina D već upakovan sa odgovarajućim mastima, nema potrebe da ga uzimate sa hranom – dodaje Krouč.

Ovo je retka karakteristika među suplementima vitamina D koji se danas nude, pa je važno proveriti etikete proizvoda kako biste bili sigurni da sadrži neku vrstu masti za podsticanje apsorpcije – kaže istraživač dr Majkl Holik, profesor medicine na „Boston University“.

Kada je pravo vreme za uzimanje vitamina D?

Prema mišljenju stručnjaka, kada uzimate suplemente vitamina D, zaista je na vama kada će to biti. "Ovaj vitamin ne mora da se uzima u određeno vreme", kaže dr Koni Viver, profesorka na Odeljenju za nauku o ishrani na Purdue University i dodaje:

Najbolje vreme za uzimanje vitamina D je kad god se setite da ga uzmete.

Međutim, da biste ostali dosledni, Krouč predlaže da pokušate da svoj dodatak vitamina D vežete za neki drugi deo vaše rutine, poput ispijanja jutarnje kafe ili pranja zuba. Ako ne sadrži masti, pokušajte da ga povežete za doručak ili večeru, ako vam tako više odgovara.

Oceni vest:
9
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan