Vitamini i minerali čiji unos svaka žena mora da poveća nakon tridesete

Vitamini i minerali čiji unos svaka žena mora da poveća nakon tridesete

Suplementi vitamina i minerala u vidu kapsula, šumećih tableta i prahova su dobar način da ojačamo organizam vrednim nutrijentima koje ne dobijamo na druge načine kroz hranu.

Žene u tridesetim godinama života često su fokusirane na prevenciju starenja, održavanje dobrog zdravlja tokom trudnoće, kao i povećavanje energije.

Određeni vitamini i minerali pomažu nam u postizanju tih ciljeva, pa je dobro pojačati njihov unos u organizam. 

1. Vitamini A i C

Postoje neki vitamini koji usporavaju proces starenja, ali i štite telo od slobodnih radikala koji doprinose razvoju brojnih bolesti modernog doba. Upravo zato svakoga dana trebalo bi da unesemo bar 15 miligrama vitamina E koji jača imunitet, ali i ima anti-age efekat. Korisno je uz to uzimati  75 miligrama vitamina C koji pomaže apsorpciji vitamina E i smanjuje rizik od srčanih bolesti. 

2. Vitamin B9

Žene koje planiraju trudnoću treba da pojačaju unos folne kiseline, odnosno vitamina B9 u organizam. Sve žene nakon svoje devetnaeste godine trebalo bi dnevno da unesu 400 mikrograma folne kiseline, dok bi trudnice trebale da unesu 600 mikrograma. 

3. Vitamin D i kalcijum

Dame u tridesetim godinama života počinju da razmišljaju i o prevenciji bolesti poput osteoporoze koja slabi kosti. Upravo zato važno je početi uzimati odgovarajuće količine kalcijuma. Stručnjaci preporučuju ženama ispod pedeset godina života unos od 1000 miligrama kalcijuma svakoga dana, dok bi trudnice trebalo da uzimaju od 1200 do 1500 miligrama ovog važnog minerala. Suplementi kalcijuma vrlo često dolaze u kombinaciji s vitaminom D koji pojačava njegovu apsorpciju. 

4. Gvožđe

Gvožđe je vrlo važan mineral za žensko zdravlje, a pogotovo za dame nakon 30. godine koje imaju obilnije menstruacije ili su trudne. Nedostatak gvožđe u telu uzrokuje umor, povećava šansu od dobijanje infekcija i sprečava telo da održava normalnu telesnu temperaturu. 

Žene bi trebale da unose minimalno 18 miligrama gvožđa dnevno, a žene koje su trudne oko 27 miligrama. Treba napomenuti da vitamini A i C olakšavaju apsorpciju gvožđa u organizam, pa ih je dobro kombininovati uz ovaj važan mineral. 

5. Magnezijum

Nekontrolisano vam se grče mišići? Često ste umorni? Možda vam nedostaje magnezijuma. Ovaj važan mineral reguliše kontrakciju mišića, pravilne otkucaje srca i rad štitne žlezde. Svakog dana treba uneti 350 miligrama magnezija, a trudnice 100 miligrama više. Do nedostatka magnezijuma u telu dolazi kod osoba preterano pije alkohol, kafu i preterano unosi šećer. 

Kako uzimati suplemente: 

U multivitaminskim suplementima obično su zastupljeni vitamini A, B, C, D i E. Najbolje ih je uzimati ujutro nakon doručka. 

Gvožđe je preporučljivo piti jedan do dva sata nakon obroka i uzimati s nekim voćnim sokom. 

Kalcijum i magnezijum najbolje je uzimati uz večeru.

Izvor: Zadovoljna

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

matičar novi sad raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja novosadska policija jkp lisje Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija betanija policija mup novi sad bebe novosadsko porodilište isključenja struje horoskopski znaci novorođenčad horoskop crna hronika vremenska prognoza novi sad bez struje Isključenje struje bez vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Vreme u Novom Sadu sahrane novi sad novosađani dnevni horoskop RHMZ