Vitamini i minerali koje je posebno važno uzimati tokom jeseni i zime

Vitamini i minerali koje je posebno važno uzimati tokom jeseni i zime

Imajući u vidu da je leto prošlo i da su pred nama hladniji dani karakteristični za jesen i zimu, trebalo bi da pripremimo naš organizam i obezbedimo mu bolji imunitet.

Iako hladnije vreme ne znači da ćete se prehladiti, može da poveća podložnost prehladama jer češće provodite vreme u zatvorenim prostorima.

Vitamini i suplementi su ključni za jačanje imunološkog sistema, a svaki od njih ima drugačiju svrhu. Postavlja se pitanje koje od njih je najbolje uzimati u narednom periodu?

Vitamin D

Jesen i zima donose kraće dane, pa je samim tim i manje sunčeve svetlosti.

Kako je ljudima vitamin D potreban, a dobija se izlaganjem sunčevoj svetlosti, i to najviše u period marta do septembra, kako se navodi na sajtu NHS.

Dok već od oktobra pa nadalje, našem telu je potrebna mala pomoć, odnosno dopuna ovog vitamina i to oko 10 mikrograma dnevno.

Vitamin D je potreban za regulisanje kalcijuma i fosfata u našem telu, kako bi naše kosti, mišići i zubi bili zdravi. Kada

"Tokom jeseni i zime ljudi manje vremena provode na otvorenom, pa je i mogućnost da telo proizvodi vitamin D usled izlaganja sunčevoj svetlosti, koje je u tom period sve manje, smanjena",rekao je dr Don Grant.

On upozorava na druge nuspojave koje mogu da nastanu zbog nedostatka vitamina D, rekavši da to može dovesti do "depresije, umora, bolova i slabosti u mišićima".

Gvožđe

Iako bi na nedostatke gvožđa trebalo paziti tokom cele godine, posebnu pažnju bi trebalo posvetiti ovom mineralu sa dolaskom kraćih i hladnijih dana.

Anemija prouzrokovana nedostatkom gvožđa je najčešći oblik anemije, a simptomi koje navodi NHS uključuju: umor i nedostatak energije, kratak dah,lupanje srca i bledu kožu.

Ako češće doživljavate jedan ili više ovih simptoma, zakažite termin kod lekara opšte prakse koji će vam predložiti da uradite analizu krvi.

Ako se utvrdi da ste anemični ili da imate nedostatak gvožđa, vaš doktor vam može prepisati tablete gvožđa, koje su jači od onih koji se mogu kupiti bez recepta.

NHS navodi da je preporučena količina gvožđa 8,7 mg dnevno za muškarce starije od 18 godina, 14,8 mg dnevno za žene između 19 i 50 godina i 8,7 mg dnevno za žene starije od 50 godina.

Ako ste zabrinuti da ne dobijate dovoljno gvožđa iz svakodnevne ishrane, trebalo bi da počnete da uzimate suplemente ili tablete gvožđa u dogovoru sa vašim doktorom.

Vitamin C

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, koristi se za održavanje ćelija zdravim, zajedno sa kožom, krvnim sudovima, kostima i hrskavicom. Takođe pomaže u zarastanju rana kod posekotina i ogrebotina.

Dr Grant kaže da "vitamin C može da smanji ozbiljnost prehlade jer jača imunološki sistem tela".

Takođe je koristan za kožu u hladnijem periodu, kada je manje sunčeve svetlosti.

Prekomerno uzimanje može biti štetno, naročito za bubrega, iako je poznato da se on izbacuje iz organizma.

NHS preporučije odraslima između 19 i 64 godine 40 mg vitamina C dnevno.

Njegov nedostatak može da dovede do skorbuta, koji je između ostalih faktora, posledica nedostatka svežeg voća i povrća u ishrani.

Magnezijum

Magnezijum je mineral koji pomaže našem imunološkom sistemu i pretvara hranu koju jedemo u energiju, nešto što nam je potrebno u ovo doba godine.

Dr Guerini preporučuje uzimanje magnezijuma tokom cele godine, ne samo u ovom periodu.

"Nedostatak magnezijuma je prilično čest, s obzirom na to da je to drugi najčešći elektrolit u ljudskom telu, trebalo bi da se potrudite da ga uvek dopunjavate" kaže dr Guerin i dodaje:

"Nizak nivo magnezijuma može da dovede do pojave visokog krvnog pritiska, niske tolerancije na glukozu, ali i problema sa mentalnim zdravljem, poput depresije".

NHS preporučuje odraslim muškarcima da uzimaju 300 mg magnezijuma dnevno, dok je za žene to 270 mg dnevno.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jana

  pre 417 dana i 3 sata

  Pored ovih vitamina koje redovno koristim takodje uzimam i suplemete u kapsulama prvenstveno sertifikovnu ganodermu i agaricus za alergiju koje su vrlo lekovite, delotvorne i stite moje zdravlne u sadasnje vreme dok vlada ova ekspnzija od raznih virusa i bakterija.

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Kupite kod mene

  pre 416 dana i 21 sat

  Draga Saveta, iz neke apoteke.
  Kada suplementi budu koštali ispod 5000 neće biti potrebe da ih reklamiraš.

  Oceni komentar:
  1
  1