VK: Na popisu se slobodno se izjasnite kao Vojvođani; Ateisti Srbije: Znamo ko smo i ne stidimo se da to i kažemo

VK: Na popisu se slobodno se izjasnite kao Vojvođani; Ateisti Srbije: Znamo ko smo i ne stidimo se da to i kažemo

Vojvođanski klub (VK) poziva građane Vojvodine i sve one koji se tako osećaju da se na nastupajućem popisu stanovništva, u oktobru ove godine, izjasne nadnacionalno, kao Vojvođani.

Vojvodina je, kako kažu u saopštenju, demografski posmatrano, tačka spajanja različitih naroda i etničkih grupa i kao takva, ona je i tačka susreta različitih kultura.

Proces nastajanja i očuvanja multietničkog nasleđa Vojvodine model je opredeljenja da se samo u negovanju duha tolerancije može opstati i civilizacijski napredovati. U svrhu očuvanja takvih tekovina vreme je da se pređe na sledeći, nadnacionalni nivo, kako bi Vojvodina ostala posebna istorijska i društvena sredina, gde se neguju mir, tolerancija i antifašizam   poručuju iz VK i dodaju daVojvođanski identitet danas predstavlja "otklon od pogubne nacionalističke politike, on predstavlja politički stav i pravo na slobodu opredeljenja, u multikulturalnoj Vojvodini".

Oni od Zavoda za statistiku Republike Srbije zahtevaju da se omogući i takva statistička obrada podataka iz koje će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani. Ali, čak i ako to izostane, dodaju, postoji kategorija "regionalna pripadnost" iz koje će biti jasno da velika većina građana koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti pripadaju upravo Vojvođanima.

Popis stanovništva počinje 1. oktobra, zloupotrebe podataka neće biti

Ateisti Srbije: Znamo ko smo i ne stidimo se da to i kažemo

Udruženje "Ateisti Srbije" ističe važnost popisa stanovništva zajednicu i navodi da je on značajan, ne samo za pripadnike nacionalnih i verskih zajednica, već i za ateiste. Ovo udruženje poziva sve ateiste da se tako izjasne u rubrici "veroispovest", a ne na neki drugi način "ma kako vam delovao duhovit i zanimljiv". 

Znamo ko smo i ne stidimo se da to i kažemo. Mi smo ATEISTI" – poručuju iz ovog udruženja. 

Kliknite na sliku za veću rezoluciju

 

Dobro jutro, Novosađani, da li se "bojite" popisivača?

Izvor: danas.rs i mojnovi sad.com

Oceni vest:
6
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pitali astrologa

  pre 176 dana i 7 sati

  Taman kad Merkur promeni znak, da ne bude grešaka.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • miki

  pre 175 dana i 11 sati

  kad napisete samo vk neko moze pomisliti i na vojislava kostunicu.

  Oceni komentar:
  3
  1