VKK "Vasa Stajić" i Savez antifašista Vojvodine: Svi na izbore – porazimo kriminalnu tiraniju

VKK "Vasa Stajić" i Savez antifašista Vojvodine: Svi na izbore – porazimo kriminalnu tiraniju

Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić" i Savez antifašista Vojvodine (SAV) procenjuju da su predstojeći parlamentarni, predsednički i beogradski izbori istorijska prilika da se država Srbija primakne demokratiji i stvaranju pretpostavki za pravedno rešenje važnih državno-pravnih pitanja, između ostalog i političkog položaja Vojvodine.

Prvi uslov za takav, demokratski politički proces podrazumeva kraj tiraniji i poraz političkih aktera koji godinama, u raznim kostimima, grade lažnu, zaostalu i antievropsku komediju "srpskog sveta", koji će imati neizbežno tužan kraj. Ti akteri predstavljaju samoproklamovanu i kriminalnu elitu koja se decenijama bogatila na račun građana i prirodnih i radom generacija stvorenih resursa, naročito u Vojvodini – navodi se u saopštenju ova dve organizacije. 

Oni dodaju da je "Vučićev kriminalni režim srozao za deset godina sve vojvođanske institucije izvrgavajući ih ruglu, ne bi li obesmislio njihovo političko utemeljenje i uopšte postojanje".

Otišao je mnogo dalje od ponižavajućeg i kontroverznog Ustava, koji je na sumnjiv način donet 2006. godine. U tom prljavom poslu pomogle su im, radi svojih ocvalih sinekura, oni vojvođanski politikanti koji decenijama parazitiraju na ideju vojvođanske autonomije, a čiji će kraj, verujemo, obznaniti trećeaprilsko glasanje – ističe se u saopštenju.

VKK "Vasa Stajić" i SAV dalje konstatuju da "na ovim izborima ne postoji politička partija ili koalicija koja reprezentuje građanske i demokratske potrebe Vojvodine za njenom istinski autonomnom ustavnom pozicijom".

Dovde smo stigli jer su predstavnici svih tzv. demokratskih političkih opcija i u Vojvodini i u Beogradu, u poslednjih trideset godina kolaborirali sa nacionalističkim idejama i velikodržavnim "zakonima". Vojvodina je, umesto građanske autonomije, postala odraz etničkih "kvaziautonomija". Tako smo dospeli do političke i parlamentarne cirkuske šatre koja se povija i cepa pod teretom egzodusa stanovništva svih vojvođanskih nacionalnosti i evropskih ratnih vetrova – napominju.

VKK "Vasa Stajić" i SAV smatraju predstojeće izbore istorijski bitnim i pozivaju građane one Vojvodine koja je uvek bila deo afirmativnih, antinacionalističkih i proevropskih procesa – da u što većem broju izađu na glasanje 3. aprila i "podare svoj glas onim ličnostima i koalicijama koje imaju šansu da poraze aktuelnu kriminalnu tiraniju"

A masovnošću izlaska na glasačka mesta i izraženom proevropskom orijentacijom stave do znanja svima, naročito pretendentima na vrhovne položaje u državi Srbiji, da Vojvodina nikada neće zaboraviti svoju slobodarsku tradiciju i da ne pristaje na zatiranje bilo čega vojvođanskog, a pogotovo neće nikada pristati na negiranje sopstvenog političkog subjektiviteta i evropskog, građanskog i autonomnog multikulturalnog identiteta – zaključuju Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić" i Savez antifašista Vojvodine u zajedničkom saopštenju.

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bane

  pre 312 dana i 3 sata

  Ne znam, ja bih radije da glasam ZA nekoga, a ne PROTIV nečega, tako da džabe ova saopštenja, nesuvisla su.

  Oceni komentar:
  1
  3