Vlada najavila poslovanje bez pečata

Vlada najavila poslovanje bez pečata

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kojim se ukida obavezna upotreba pečata u poslovanju privrede.

Predlogom ovog zakona propisano je da se privrednom društvu ne može uvesti obavezna upotreba pečata u poslovnim pismima i drugim dokumentima.

Početkom primene zakona, prestaju da važe i odredbe koje pravna lica obavezuju na upotrebu pečata i u 12 drugih zakona, navodi se u saopštenju Vlade.

Ovom odlukom, kako se ističe, otklanja se još jedan nepotreban administrativni teret za pravna lica, što će značajno uticati na unapređenje privrednog ambijenta, poboljšanje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing Business) i što je najvažnije, na promenu svesti kod privrednika, ali i opšte slike Srbije u svetu.

Zahvaljujući ovoj odluci, navodi Vlada, počeće nova era poslovanja privrednih društava u Srbiji, koja će omogućiti da, sa prethodno donetim Zakonom o ePoslovanju i pratećim podzakonskim aktima, pravna lica postepeno pređu na elektronsko poslovanje koristeći elektronska dokumenta i potpise, elekronsku razmenu podataka, kao i elektronski arhivirana dokumenta.

Izrada i upotreba pečata nametala je suvišnu administraciju, utrošak vremena, otežavala poslovanje i predstavljala dodatno finansijsko opterećenje, pa se ukidanjem obaveze njegovog korišćenja značajno smanjuje opterećenje privrede, ističe se u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu isključenja struje istraživanje klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza novi sad Dom zdravlja Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje Spens bez vode jkp novosadska toplana bez struje novosadska policija odbojkaški klub vojvodina horoskopski znaci betanija zdravlje novi sad elektrovojvodina bebe horoskop tajne horoskopa vojvodina ns seme novosadsko porodilište novosađani isključenje vode