Vlada najavila poslovanje bez pečata

Vlada najavila poslovanje bez pečata

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kojim se ukida obavezna upotreba pečata u poslovanju privrede.

Predlogom ovog zakona propisano je da se privrednom društvu ne može uvesti obavezna upotreba pečata u poslovnim pismima i drugim dokumentima.

Početkom primene zakona, prestaju da važe i odredbe koje pravna lica obavezuju na upotrebu pečata i u 12 drugih zakona, navodi se u saopštenju Vlade.

Ovom odlukom, kako se ističe, otklanja se još jedan nepotreban administrativni teret za pravna lica, što će značajno uticati na unapređenje privrednog ambijenta, poboljšanje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing Business) i što je najvažnije, na promenu svesti kod privrednika, ali i opšte slike Srbije u svetu.

Zahvaljujući ovoj odluci, navodi Vlada, počeće nova era poslovanja privrednih društava u Srbiji, koja će omogućiti da, sa prethodno donetim Zakonom o ePoslovanju i pratećim podzakonskim aktima, pravna lica postepeno pređu na elektronsko poslovanje koristeći elektronska dokumenta i potpise, elekronsku razmenu podataka, kao i elektronski arhivirana dokumenta.

Izrada i upotreba pečata nametala je suvišnu administraciju, utrošak vremena, otežavala poslovanje i predstavljala dodatno finansijsko opterećenje, pa se ukidanjem obaveze njegovog korišćenja značajno smanjuje opterećenje privrede, ističe se u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu novosađani isključenje vode novorođenčad gradsko groblje restorani novi sad horoskop jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja matičar novi sad JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište RHMZ raspored ispraćaja i sahrana gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza servisne informacije sahrane bez vode jkp lisje isključenja struje bebe elektrovojvodina servisne informacije novi sad betanija raspored sahrana novi sad