Vlada se dogovorila sa MMF-om o povećanju plata

Vlada se dogovorila sa MMF-om o povećanju plata

Nakon sedam dana intenzivnih pregovora i današnjih dvočačasovnih razgovora, postignut je dogovor Vlade Srbije i misije MMF.

Predstavnici Vlade su postigli dogovor o povećanju plata u javnom sektoru i davanjima za penzionere.

Premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović održaće sutra tim povodom konferenciju u Vladi.

Na prvu Vladinu ponudu od 5 odsto, MMF je stavio veto. Sindikalci su sa druge strane zahtevali 10 odsto, a stručnjaci su istakli da je kompromis moguć, ali da će to biti borba za male procente.

Međunarodni monetarni fond je, nakon detaljne revizije, pohvalio dobre rezulate koje je Srbija postigla i istakli da je stanje u srpskom budžetu stabilno i da su uočili značajan napredak po pitanju boljih prihoda, bolje naplate poreza i manjih rashoda.

Predstavnici misije MMF borave u Beogradu u okviru šeste revizije sporazuma sa Srbijom. Vučić i predstavnici MMF-a razgovarali su i o aktuelnim temama u vezi sa aranžmanom MMF-a, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima

Tokom sastanka, istaknuto je da je Srbija i dalje na dobrom putu stabilnih makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja.

Tema razgovora bila je i planirano povećanje plata i penzija. Vučić je u Skupštini Srbije izjavio da se trenutno pregovara o iznosu povećanja plata i penzija i poručio da će posle tog povećanja neki u Srbiji imati plate veće nego ikada.

Predstavnici misije MMF-a istakli su i da postoje određeni problemi u hemijskom i rudarskom sektoru.

Srbija je sa MMF-om zaključila standbaj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine.

Podsetimo, prethodno se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda nisu saglasili o nivou povećanja plata i penzija.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje raspored sahrana novi sad bez vode jkp lisje servisne informacije novi sad Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija Ledena Šuma matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop horoskop pošte srbije raspored sahrana i ispraćaja bebe novosadsko porodilište skupština grada novog sada elektrovojvodina bez struje betanija Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode horoskopski znaci novorođenčad novosađani zodijak Dom zdravlja Novi Sad sahrane novi sad štrajk poštara gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević