Vlada se dogovorila sa MMF-om o povećanju plata

Vlada se dogovorila sa MMF-om o povećanju plata

Nakon sedam dana intenzivnih pregovora i današnjih dvočačasovnih razgovora, postignut je dogovor Vlade Srbije i misije MMF.

Predstavnici Vlade su postigli dogovor o povećanju plata u javnom sektoru i davanjima za penzionere.

Premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović održaće sutra tim povodom konferenciju u Vladi.

Na prvu Vladinu ponudu od 5 odsto, MMF je stavio veto. Sindikalci su sa druge strane zahtevali 10 odsto, a stručnjaci su istakli da je kompromis moguć, ali da će to biti borba za male procente.

Međunarodni monetarni fond je, nakon detaljne revizije, pohvalio dobre rezulate koje je Srbija postigla i istakli da je stanje u srpskom budžetu stabilno i da su uočili značajan napredak po pitanju boljih prihoda, bolje naplate poreza i manjih rashoda.

Predstavnici misije MMF borave u Beogradu u okviru šeste revizije sporazuma sa Srbijom. Vučić i predstavnici MMF-a razgovarali su i o aktuelnim temama u vezi sa aranžmanom MMF-a, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima

Tokom sastanka, istaknuto je da je Srbija i dalje na dobrom putu stabilnih makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja.

Tema razgovora bila je i planirano povećanje plata i penzija. Vučić je u Skupštini Srbije izjavio da se trenutno pregovara o iznosu povećanja plata i penzija i poručio da će posle tog povećanja neki u Srbiji imati plate veće nego ikada.

Predstavnici misije MMF-a istakli su i da postoje određeni problemi u hemijskom i rudarskom sektoru.

Srbija je sa MMF-om zaključila standbaj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine.

Podsetimo, prethodno se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda nisu saglasili o nivou povećanja plata i penzija.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza smanjen pritisak vode sahrane novi sad servisne informacije novi sad lisje servisne informacije raspored sahrana novi sad betanija bez struje elektrovojvodina havarija na vodovodu Daško i Mlađa novosadsko porodilište odbojka jkp lisje bez vode Voša JKP Vodovod i kanalizacija radosne vesti almaško groblje OK Vojvodina Spens vodovod gradsko groblje novorođenčad memorijal velikana isključenja struje groblje