Vlada Srbije danas menja Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti

Vlada Srbije danas menja Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti

Na dnevnom redu sednice Vlade Srbije danas će se naći izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, potvrđeno je Tanjugu u vladi.

Tim izmenama propisano je da komunalna milicija i komunalni inspektori izdaju prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenjazaraze Kovid-19, za šta su već ovlašćeni sanitarni inspektori.

To znači da će komunalna milicija i inspektori građanima moći da izdaju prekršajni nalog ukoliko ne nose maske na propisanim mestima, za plaćanje kazne u iznosu od 5.000 dinara, koju u roku od osam dana mogu da plate umanjenu za pola, u iznosu od 2.500 dinara.

Isto važi i za pravna lice, preduzetnike i ugostiteljske objekte, kojima će prekršajnim nalogom biti izricane kazne zbog nepoštovanja mera koje se odnose na njih – poput razmaka između stolova, nepostojanja dezinfekcionih sredstava ili korona redara...

Za njih su predviđene više kazne.

Novo ovlašćenje za izdavanje prekršajnog naloga odnosiće se na komunalnu miliciju i komunalne inspektore, ne i na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kako su to neki mediji objavili, potvrđeno je Tanjugu u radnoj grupi Vlade Srbije.

Kazne koje će moći da se izreknu prekršajnim nalogom za kršenje mera neće biti povećane, biće u već propisanim fiksnim iznosima, a sada nisu u planu izmene Zakona o prekršajima, saznaje Tanjug, a prenosi RTV.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lola

  pre 163 dana i 5 sati

  Da li postoji mogućost da se opet donese naredna (preporuka) da Ciklonizacija počne sa dezinfekcijom stambenih objekata koja se proletos obavljala kada su brojevi zaraženih bili znatno manji u Novom Sadu.

  Oceni komentar:
  0
  2