VLADA SRBIJE: Formirano telo za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja

VLADA SRBIJE: Formirano telo za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja

U njegov rad uključena su sva nadležna ministarstva i institucije...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predsedavao je u utorak 8. januara konstitutivnoj sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima.

- Statistike pokazuju da se smanjuje broj saobraćajnih nezgoda, broj poginulih i povređenih na putevima, kao i da je reagovanje nadležnih organa i službi u tim situacijama znatno brže – istakao je Stefanović.

Tome su u velikoj meri doprinele i represivne i preventivne mere koje preduzimamo, i ti napori su za pohvalu, ali svakako ne smemo i ne možemo biti zadovoljni sve dok imamo ijednog nastradalog u saobraćajnoj nezgodi, naglasio je ministar.

On je poručio da je preventiva saobraćajnih nezgoda u kojima se gube ljudski životi zajednički zadatak društva u celini, izrazivši zadovoljstvo time što su u rad Tela za koordinaciju, koje je formirano odlukom Vlade Srbije, uključena sva nadležna ministarstva i institucije.

- Neophodno je da u narednom periodu detaljno analiziramo uzroke saobraćajnih nezgoda i da posebnu pažnju posvetimo otkrivanju propusta i onih koji su doprineli nastanku nezgode, tako što poslove iz svoje nadležnosti nisu obavljali kako treba – istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, jasno je da se ne možemo samo osloniti na odgovornost vozača, već moramo voditi računa da se postojeća putna infrastruktura održava i da se prilikom izgradnje nove ona gradi tako da doprinosi da posledice nezgode, ukoliko već dođe do nje, budu što manje.


Stefanović je napomenuo da će formirano telo upravo raditi na otklanjanju uočenih nedostataka, uspostavljanju bolje i efikasnije saradnje među svim organima nadležnim za bezbednost saobraćaja, kao i iniciranju i sprovođenju preventivnih i drugih aktivnosti sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i unapređenja bezbednosti saobraćaja.

On je podsetio na pozitivne doprinose predmeta Osnovi bezbednosti dece kroz koji đaci prvog, četvrtog i šestog razreda osnovnih škola uče o bezbednom ponašanju u saobraćaju, kao i programa koji su namenjeni vozačima u prvim godinama vozačkog staža.

Na današnjoj sednici razmatrane su smernice rada ovog tela i formirano je šest stručnih radnih grupa koje će se baviti bezbednošću i unapređenjem putne infrastrukture, unapređenjem rada i efikasnosti saobraćajne policije i prekršajnih sudova, unapređenjem bezbednosti dece u saobraćaju, preventivom povređivanja u saobraćaju i rehabilitacijom povređenih, unapređenjem kvaliteta roba (proizvoda i usluga) u bezbednosti saobraćaja.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija bez vode sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja novosadska policija Elektrodistribucija Novi Sad KCV isključenja struje novorođenčad Spens servisne informacije raspored sahrana novi sad bebe jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad novosađani novosadsko porodilište novosadski sajam JGSP "Novi Sad" isključenje vode betanija elektrovojvodina šoping centar promenada promenada klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje jkp lisje bez struje klisa matičar novi sad