Vlada Srbije subvencioniše zapošljavanje Rusa sa platom od 1.800 evra

Vlada Srbije subvencioniše zapošljavanje Rusa sa platom od 1.800 evra

Vlada Srbije donela je uredbu koja predviđa podsticaje za poslodavce koji zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji, za kojima postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada. Uslov je da novozaposleni radnik ima osnovnu zaradu najmanje 300.000 dinara (bruto). To je oko 212.000 dinara neto (1.800 evra) koliko će radnik primiti uz predviđene olakšice.

Pravo na subvenciju ima poslodavac koji je domaće ili strano fizičko lice, odnosno pravno lice ili preduzetnik registrovan za obavljanje delatnosti u  Srbiji, kao i ogranak registrovanog predstavništva stranog poslodavca.

Novonastanjeno lice za kojim postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada je fizičko lice koje u periodu od 24 meseca, koji prethode danu zaključenja ugovora o radu sa poslodavcem, nije boravilo na teritoriji Srbije više od 180 dana i sa kojim je poslodavac zaključio ugovor o radu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom i ima ugovorenu mesečnu osnovnu zaradu u skladu sa propisom kojim se uređuje rad od najmanje 300.000 dinara. 

Sofija Sabovljev, ruski poslovni savetnik, otkriva nam ko su Rusi koji dolaze u NS, koje firme otvaraju, kako se snalaze...

Podsticaji se isplaćuju u visini 70% obračunatog i uplaćenog poreza na zarade za jedno ili više zaposlenih novonastanjenih lica, i 100% obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pravo na dodelu podsticaja ostvaruje se samo za novonastanjena lica koja poslodavac zaposli zaključno sa 31. decembrom 2023. godine.

Podsećamo, od početka rata u Ukrajini, u Srbiju je došao veliki broj građana Rusije i ruskih kompanija. U APR je registrovano preko 1.000 privrednih društava čiji su osnivači privredna i pravna lica iz Rusije ili preduzetnici. 

Najčešće je reč o programerskim  kompanijama, dizajnerima i visokoplaćenim IT stručnjacima. Manjak ovih kadrova je u celom svetu, pa i u Srbiji.

Ostatak vesti možete pročitati na sajtu Novaekonomija.rs

Oceni vest:
2
15

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dax

  pre 7 dana i 23 sata

  E kad bi krezubi znali da čitaju.. Prodaju se za červenu a posle jedu g....

  Oceni komentar:
  4
  16
 • Pokazna vežba - Ima se, može se!

  pre 7 dana i 22 sata

  A za to vreme, prema važećim propisima, oduzimaju se deca roditeljima koji ne mogu da dođu do posla. Bar ne onakvog, koji bi porodici obezbedio status porodice van socijalnog staranja.
  A zatim se ta deca daju starateljima. I onda se ti staratelji sponzorišu od dežele, beše li 36.000 dinara po detetu? Jer sačuvaj Bože da bi dežela sponzorisala prave roditelje.
  Siguran sam da iza ovakve gluposti stoji neka "koja nema alternativu" i njene organizacije i "projekti". Jurimo cvećarke i lubeničare...

  Oceni komentar:
  2
  38
 • Novosađanka

  pre 7 dana i 54 minuta

  Mogu ja kao srpkinja i programer isto da dobijem platu od 1800 evra? Suprotno onom sto mediji pisu, prosecna programerska plata nije ni blizu toliko. Ako nadjem neke ruske genetike u porodicnom stablu, moze onda?

  Oceni komentar:
  1
  12