Vlada Srbije uvodi šest mera za poboljšanje kvaliteta vazduha

Vlada Srbije uvodi šest mera za poboljšanje kvaliteta vazduha

Vlada Srbije će formirati telo koje će koordinisati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

Ovo je zaključeno na sastanku koji je premijerka Ana Brnabić održala u sredu sa predstavnicima resornih ministarstava, Kancelarije za javna ulaganja, Agencije za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Grada Beograda, povodom visokog nivoa zagađenja vazduha.

Kako bi sprečila zagađenja vazduha, država uvodi sledeće mere:

1. Ubrzanje gasifikacije

2. Rigorozna kontrola vozila "na kanalu"

3. Subvencije za električne automobile

4. Zamena filtera na termoelektranama

5. Pojačano pošumljavanje

6. Biomasa kao energent

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da zagađenja vazduha ima, ali da nema razloga za paniku, jer, kako navodi, to ne može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

On je za TV Pink rekao da zagađenja ima svake godine, ali da je prethodnih godina javnost bila okupirana nekim drugim problemima kao što su posao, plate.

– Ovako će biti do subote, jer nema vetra. Još niko nije izmislio da stvori vetar i da rastera zagađenje –  rekao je Lončar.

Ministar je apelovao da deca, stari i hronični bolesnici nemaju fizičke aktivnosti napolju u danima kada je povećano zagađenje vazduha.

Ukoliko su napolju treba da stave šal preko usta, kako bi zagrejali vazduh.

– Provodite manje vremena napolju. Vrtići i škole ne moraju decu da izvode napolje, mogu da osmisle nešto drugo dok se ne promeni vreme. Ovo stanje ne može da dovede do ozbiljnih akutnih ili bilo kojih drugih posledica – naveo je on.

Oceni vest:
1
10

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 369 dana i 18 sati

  Niko nema komentar? Za koje glupake nas smatraju, koje poniženje. A ko seče sve te šume? Pa vi, gospodo na vlasti i ovi vaši poklonici kojima uvek treba para! A čije fabrike najviše zagađuju? Od vaših tajkuna kojima niko ništa ne sme. I ko zna šta još za šta uopšte ni ne znamo. Mnogo toga se krije od "običnog" naroda, pitanje je koliko je bilo šta od ovog što je već uništeno reverzibilno. Pošumljavanje? Pa što ste sekli? I šta mislite, koliko treba stablu da izraste? Jedan mesec, dva? Ajd pogađajte ponovo ali ozbiljno. Kako ne može do ozbiljnih posledica, pa za početak bolesnici od astme, plućnih bolesti i alergija će prvi da nadrljaju, a ako nije opasno zašto nam lepo ne date realne podatke šta to odjednom čini vazduh nalik na londonski smog i malo gore od toga? Šal preko usta? Provoditi manje vremena napolju? A šta, stanovi i kancelarije su nam hermetički zatvoreni? Šal je ekvivalent zaštitne maske?

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Czzz

  pre 369 dana i 16 sati

  Nema potrebe komentarisati, ozbiljno i brzo razmatrati opcije i pakovati kofere, od ovih na vlasti ne treba nista ocekivati jer nisu sposobni nista da urade.

  Oceni komentar:
  0
  2