VLADA SRBIJE: Zakon o nestalim bebama usvaja se do kraja godine

VLADA SRBIJE: Zakon o nestalim bebama usvaja se do kraja godine

Vlada Republike Srbije uputila je uveravanja Komitetu ministara Saveta Evrope da će Nacrt zakona o nestalim bebama biti usvojen bez daljih odlaganja, a u svakom slučaju do kraja godine, saopštio je danas Savet Evrope.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra na ime nematerijalne štete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Tom odlukom je, takođe, naloženo da Srbija mora da donese zakon po kojem bi se isti model primenio na druge slične slučajeve nestanka beba iz porodilišta u Srbiji, a procenjuje se da ih ima više stotina.

Vlada Srbije je prošle sedmice obavestila SE o planu usvajanja revidiranog Nacrta zakona, napominjući da je on sada u skladu sa naznakama Evropskog suda i da su otvorena pitanja rešena u potpunosti sa standardima Evropske konvencije.

Navodeći da žali zbog odlaganja usvajanja tog zakona, Vlada je navela da je 15. septembra 2016 ministar pravde, ispred resora koji je predlagač zakona, potpisao tekst revidiranog nacrta zakona koji je prosleđen različitim organima na mišljenje u skladu sa važećim postupkom donošenja zakona.

U dopisu Vlade napominje se da je ministar pravde to učinio samo mesec dana nakon svog imenovanja sredinom avgusta, a ta činjenica, kako se navodi, pokazuje snažnu posvećenost srpskih vlasti da se kreće napred sa sprovođenjem presude i da se pronađe rešenje za pitanje nestalih beba.

Nakon što dobije potrebna mišljenja, Ministarstvo pravde će dostaviti tekst revidiranog nacrta zakona Vladi na odobrenje, što se očekuje do kraja ovog meseca.

Po odobrenju Vlade, revidirani nacrt zakona biće prosleđen Skupštini na usvajanje u decembru 2016.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode novosadsko porodilište Vreme u Novom Sadu horoskopski znaci Isključenje struje vojvodina ns seme JKP Vodovod i kanalizacija istraživanje vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina odbojkaši vojvodine horoskop tajne horoskopa bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad bez vode zdravlje novorođenčad novi sad Elektrodistribucija Novi Sad RHMZ Srbija isključenja struje OK Vojvodina bez struje novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević