Vlada traži poskupljenje putarina po hitnom postupku

Vlada traži poskupljenje putarina po hitnom postupku

Ako poslanici Skupštine Srbije usvoje Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je Vlada uputila u parlament po hitnom postupku, putarina od Beograda do Novog Sada koštaće 235 dinara umesto dosadašnjih 210. Za deonicu od Beograda do Subotice vozači automobila platiće 627 dinara, umesto 560, a od Beograda do Niša putarina će biti oko 900 dinara (896), umesto trenutnih 800.

Oni koji kreću na letovanje u Grčku moraće za deonicu od Beograda do Preševa da izdvoje 985 dinara, umesto 880, dok će vozači koji se upute ka Bugarskoj za korišćenje autoputa do Dimitrovgrada spremiti oko 120 dinara više nego ranije, jer će putarina sa 990 dinara poskupeti na 1.108 dinara.

Ako krenete na zapad, ka Hrvatskoj, putarinu od Beograda do Šida platićete 414 dinara, umesto sadašnjih 370 dinara. Na deonici Ljig-Preljina cena će sa 140 porasti na 156 dinara.

Prema novom cenovniku, naknada za putarinu iznosiće 4,0728 dinara po kilometru za I kategoriju vozila (automobili i kombi do 3,5 tone), odnosno 2,0364 dinara po kilometru za I-A kategoriju (motocikli). Motorna vozila sa prikolicom do 3,5 tone (II kategorija) plaćaće 6,1091 dinara po kilometru, a teški kamioni 12,2183 dinara, odnosno 24,4366 dinara po kilometru, u zavisnosti od toga da li pripadaju III ili IV kategoriji.

Vlada Republike Srbije predložila je poskupljenje putarina od 12 procenata, a u obrazloženju Predloga navodi se da je trenutna visina putarina niža od realne vrednosti i da je poslednje poskupljenje bilo 7. januara 2017. godine. Tada je putarina povećana deset odsto u odnosu na prethodni cenovnik. Pre toga iznos nije povećavan od 2009. godine.

Ipak, cene putarina promenjene su u septembru 2018. godine, kada je, prema saopštenju "Puteva Srbije", izvršeno usklađivanje deviznog cenovnika sa važećim kursom evra. Pre toga je cenovnik putarine bio usaglašen sa srednjim kursom evra iz novembra 2014. godine, kada je evro vredeo 120,3918 dinara.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sale

  pre 107 dana i 22 sata

  Pitam se kada će i da li će nekada nešto pojeftiniti.
  Kod nas je sve moguće,ali ne primećujem nikakve boljitke za nas građane.
  Kada se setim poskupljenja obaveznog osiguranja za vozila od 45% ,a zbog poplava od pre nekoliko godina,rečeno je tada samo 1 godinu zbog velikih šteta od poplava....Nikada nisu vratili na stare cene osiguranja...Čak je i posle toga opet bilo povećanja cena od nekoliko procenata.Blago nama građanima u ovoj državi koji smo bez zaposlenja.

  Oceni komentar:
  0
  0
odbojka Spens servisne informacije novi sad smanjen pritisak vode OK Vojvodina radosne vesti betanija sahrane gradsko groblje elektrovojvodina Fruška gora almaško groblje sahrane novi sad groblje lisje novosadsko porodilište bez vode JKP Vodovod i kanalizacija Daško i Mlađa epk 2021 bebe Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje jkp lisje servisne informacije Isključenje struje bez struje havarija na vodovodu raspored sahrana novi sad novorođenčad