VLADA VOJVODINE: Deo Instituta u Sremskoj Kamenici pretvoren u kovid centar, za dva dana popunjeno dve trećine kapaciteta

VLADA VOJVODINE: Deo Instituta u Sremskoj Kamenici pretvoren u kovid centar, za dva dana popunjeno dve trećine kapaciteta

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, epidemiološka situacija se praktično u celoj pokrajini može okarakterisati kao izuzetno teška sa tendencijom daljeg pogoršanja.

Trenutno je u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini registrovan 15.651 aktivni slučaj infekcije Kovid-19, dok se na bolničkom lečenju u svim kovid kapacitetima nalazi 1.335 obolelih.

Broj novozaraženih se ne stabilizuje, niti opada, nego iz dana u dan raste stavljajući pred izuzetan napor i opterećenje sve zdravstvene radnike, a celokupni zdravstveni sistem u iskušenje da će kapaciteti zdravstvenih ustanova biti nedovoljni da prime sve pacijente kojima je pomoć neophodna. Dodatni problem je to što je u ovom trenutku u Vojvodini oboleo 681 zdravstveni radnik, tako da sve veći obim posla obavlja sve manji broj ljudi upozoravaju iz pokrajinske Vlade.

Oni napominju da je kritična situacija i na teritoriji grada Zrenjanina i na teritoriji celog Južnobanatskog upravnog okruga sa skoro popunjenim bolničkim kapacitetima opštih bolnica u Pančevu i Vršcu, kao i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Beloj Crkvi. Sve veći broj obolelih i hospitalizovanih se beleži i u opštim bolnicama u Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Subotici i Somboru.

U ovom trenutku najteža situacija je u Novom Sadu zbog velikog broja pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom i brojem koji prevazilazi kapacitete koji su do sada korišćeni u borbi protiv pandemije.

Zbog toga je tokom vikenda deo Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pretvoren u kovid-centar i samo za dva dana popunjen sa dve trećine ukupnog kapaciteta pa su u toj ustanovi trenutno 74 pacijenta.

Zbog svega toga ponovo apelujemo na građane Vojvodine da se ponašaju savesno i odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava zdravstvenih i epidemioloških stručnih službi. U suprotnom, zdravstveni sistem Vojvodine neće biti u mogućnosti da pomogne svima kojima je pomoć neophodna što bi prouzrokovalo nesagledive posledice po svakog pojedinca i društvo u celini – ističu iz  Vlade Vojvodine.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sramota

  pre 795 dana i 17 sati

  Nemoj da Institut traži neki novac za kovid potrebe.
  Potrebnije je 190.000 evra potrošiti na novogodišnje lampice.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Pinčika

  pre 795 dana i 5 sati

  A pokrajinski "ministar" zdravlja, gde je, šta radi u Pokrajini (u BG je često angažovan na press konferencijama)? Čeka da opet protiv nekog ko je na respiratoru podnese krivičnu prijavu?

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Pojašnjavam i dodajem mišljanje

  pre 795 dana i 3 sata

  Pokrajinski organi su nešto poput kučića koji donose stvari.
  Postoje samo da ih nahraniš i da slušaju.
  Jer, mi smo večita Unutrašnjost, ako pitaš alfa-dogove iz Beograda.
  Alfa -dogovi su oni sa najvećim organom.
  Prvi jedu, kopuliraju i sve sebi dovlače.

  Oceni komentar:
  0
  2