VLADA VOJVODINE: Mladim poljoprivrednicima 250 miliona dinara bespovratnih sredstava

VLADA VOJVODINE: Mladim poljoprivrednicima 250 miliona dinara bespovratnih sredstava

Vojvođanskim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama mlađim od 40 godina danas je uručeno 204 ugovora, vrednih 250 miliona dinara bespovratnih sredstava, koje je obezbedila Pokrajinska vlada preko sekretarijata za poljoprivredu.

Ukupna vrednost investicije kroz ove ugovore je 284 miliona dinara.

Ovakvu meru bespovratne finansijske pomoći Pokrajinska vlada uvela je 2017. godine, jer su, kako je rečeno, prepoznali da takva pomoć i subvencionisanje mladih poljoprivrednika značajna, pre svega za ostanak mladih na selu, ali i za celokupan razvoj poljoprivrede.
 
– Takva mera znači ekonomsko osnažživanje mladih poljoprivrednika da ostanu na selu da žžive i da rade, da mogu da obezbede svoje poslovanje i funkcionisanje na gazdinstvu, sebi i svojim porodicama. Sa jedne strane, time se podstiče razvoj poljoprivrede, s druge strane to je i demografska mera. Svakako da poljoprivreda predstavlja jedan od prioriteta naše ekonomije, a ovakvim merama osim što ćemo finansijski pomoći mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama, poljoprivreda će biti snažžnija, jer se oslanja upravo na te mlade ljude – rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.


 

Najveće interesovanje mladih poljoprivrednika na ovom konkursu vladalo je za stočarsku proizvodnju.

– Od 250 miliona dinara, 190 miliona usmereno je upravo na tu liniju, na stočarstvo, od toga oko 130 miliona za nabavku ovaca i koza, za šta je vladalo najveće interesovanje, a po 30 miliona za nabavku grla u svinjarstvu i govedarstvu – rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, a prenosi RTV. 

Radojević je naveo i da je ohrabrujuća činjenica što od ovih 204 mladih poljoprivrednika, njih 71 je mlađe od 25 godina, 101 je u rasponu od 26 do 35 godina. Više od pola korisnika ovih sredstava su žene – čak 108 poljoprivrednica s kojima su danas potpisani ugovori, kao i pet korisnika koji imaju završen poljoprivredni fakultet.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad servisne informacije Novosadska racija zodijak zdravlje novosadsko porodilište betanija bebe astrologija jkp lisje horoskop uhapšen diler sahrane novi sad elektrovojvodina servisne informacije novi sad Spens gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja sremska kamenica isključenje vode izmena trase autobusa dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje obeležavanje novosadske racije bez vode novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija saveti