VLADA VOJVODINE: Pomoć za porodice sa troje ili četvoro dece, sufinansiranje vantelesne oplodnje, novi upravnik SNP-a

VLADA VOJVODINE: Pomoć za porodice sa troje ili četvoro dece, sufinansiranje vantelesne oplodnje, novi upravnik SNP-a

Pokrajinska vlada utvrdila je danas Predlog pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2022. godinu, kojim se aktuelni budžet uvećava za 729,5 miliona dinara, odnosno povećan je na 89,14 milijardi dinara.

U raspravi na sednici je konstatovano da su na kraju budžetske 2021. godine preneta sredstva veća od iznosa koji je uključen u aktuelni budžet za 2022. godinu za 1,46 milijardi dinara. Ovim rebalansom deo sredstava biće usmeren, umesto sredstava od zaduživanja, za realizaciju poslednje faze projekta automatizacije protivgradne odbrane u Vojvodini.

Drugi deo sredstava biće usmeren u tekuću budžetsku rezervu i korišćen u skladu sa hitnim potrebama u raznim društvenim oblastima.

250 miliona za porodice sa troje ili četvoro dece

Na sednici je doneta i odluka da se u 2022. godini izdvoji 250 miliona dinara za rešavanje stambenog pitanja ili unapređenje uslova stanovanja porodica sa troje ili četvoro na teritoriji AP Vojvodine. Pravo na ovu pomoć imaju porodice u kojima se počev od 1. januara 2022. godine do dana raspisivanja konkursa rodi treće ili četvrto dete. Procenjeno je da će to pravo ostvariti oko 230 porodica.

Još sto miliona za rešavanje stambenog pitanja porodica sa troje ili četvoro dece u Vojvodini

Materinski dodatak za nezaposlene majke

Utvrđen je i mesečni iznos materinskog dodatka za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete, u visini od 15.000 dinara. Za ovu meru podrške u 2022. godini planirano je ukupno 240 miliona dinara, a očekuje se da će pravo na pomoć ostvariti 1.400 majki.

Sufinansiranje veštačke oplodnje

I u 2022. godini, postupak vantelesne oplodnje sufinansiraće se sa 240.000 dinara, a krioembriotransfer sa 100.000 dinara. Za ovu meru ukupno je predviđeno 50 miliona dinara, a procena je da će pravo na pomoć ostvariti oko 170 parova.

U Srbiji od sada moguć neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje

Stankov umesto Đerića na čelu SNP-a

Pokrajinska vlada razrešila je, zbog isteka mandata, dosadašnjeg upravnika Srpskog narodnog pozorišta Zorana Đerića. Za novog upravnika, na osnovu konkursa, na period od četiri godine, imenovan je Aleksandar Stankov, dosadašnji direktor Opere SNP-a. U proteklih pet godina, Stankov je uspešno vodio Operu SNP-a, koja je na domaćoj i međunarodnoj sceni imala zapažene nastupe, navodi se u saopštenju.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan