VLADA VOJVODINE: Svečani prijem za mladu naučnicu dr Jelenu Vladić

VLADA VOJVODINE: Svečani prijem za mladu naučnicu dr Jelenu Vladić

Asistentkinja i naučna saradnica na studijskom programu Farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta UNS dobitnica je ovogodišnje nagrade "Danubius Young Scientist Award" koja se dodeljuje mladim naučnicima iz zemalja Dunavskog regiona.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, priredio je u sredu 21. novembra u Pokrajinskoj vladi svečani prijem istakavši da se na ovaj način odaje poštovanje prema velikom naučnom stvaralaštvu nagrađene dr Jelene Vladić, kao i Tehnološkom fakultetu i Univerzitetu u Novom Sadu.

- Pokrajinska vlada počastvovana je ovim uspehom. Nagrađena dr Jelena Vladić ima ogroman naučni potencijal, već sada vidljiv u naučnoj produkciji, koji predstavlja snažan generator unapređenja nastavnog procesa, ali i bolje povezanosti nauke i privrede – rekao je Milošević.


Nagrada "Danubius Young Scientist Award" dodeljuje se od 2011. mladim naučnicima iz 14 zemalja Dunavskog regiona (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina), za izuzetna dostignuća u području njihovog istraživanja. Nagradu dodeljuje Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu, a ove godine je uručena u Bratislavi.

Prema rečima nagrađene dr Vladić priznanje za nju predstavlja čast i nije došlo preko noći, već je rezultat višegodišnjeg napornog rada.

- Imam sjajnu saradnju sa timom sa Tehnološkog fakulteta, ali i sa talentovanim naučnicima iz drugih institucija u Srbiji i van nje. Za jednog mladog naučnika u našoj zemlji ova nagrada predstavlja veliki podsticaj da ostanemo u zemlji i nastavimo da stvaramo – rekla je dr Vladić.


Dr Jelena Vladić se na Tehnološkom fakultetu bavi istraživanjem u oblasti farmaceutskih tehnologija i farmaceutske hemije. Fokus njenog istraživanja je ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja iz lekovitog bilja, sporednih proizvoda prehrambene industrije i mikroalgi.

Boravila je na višemesečnim stručnim usavršavanjima na prestižnim naučnim institucijama u Velikoj Britaniji i Portugalu. Trenutno je angažovana na pet projekata na nacionalnom nivou i četiri međunarodna projekta. Autorka je i koautorka velikog broja naučnih publikacija.

Izvod: Pokrajinska vlada

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

matičar novi sad raspored sahrana novi sad vremenska prognoza klinički centar vojvodine elektrovojvodina jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo RHMZ Republički hidrometeorološki zavod sahrane Vreme u Novom Sadu novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Hitna pomoć Isključenje struje gradsko groblje raspored sahrana i ispraćaja raspored ispraćaja i sahrana servisne informacije isključenja struje servisne informacije novi sad bebe restorani novi sad novorođenčad betanija bez vode