VLADA VOJVODINE: Svečani prijem za mladu naučnicu dr Jelenu Vladić

VLADA VOJVODINE: Svečani prijem za mladu naučnicu dr Jelenu Vladić

Asistentkinja i naučna saradnica na studijskom programu Farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta UNS dobitnica je ovogodišnje nagrade "Danubius Young Scientist Award" koja se dodeljuje mladim naučnicima iz zemalja Dunavskog regiona.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, priredio je u sredu 21. novembra u Pokrajinskoj vladi svečani prijem istakavši da se na ovaj način odaje poštovanje prema velikom naučnom stvaralaštvu nagrađene dr Jelene Vladić, kao i Tehnološkom fakultetu i Univerzitetu u Novom Sadu.

- Pokrajinska vlada počastvovana je ovim uspehom. Nagrađena dr Jelena Vladić ima ogroman naučni potencijal, već sada vidljiv u naučnoj produkciji, koji predstavlja snažan generator unapređenja nastavnog procesa, ali i bolje povezanosti nauke i privrede – rekao je Milošević.


Nagrada "Danubius Young Scientist Award" dodeljuje se od 2011. mladim naučnicima iz 14 zemalja Dunavskog regiona (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina), za izuzetna dostignuća u području njihovog istraživanja. Nagradu dodeljuje Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu, a ove godine je uručena u Bratislavi.

Prema rečima nagrađene dr Vladić priznanje za nju predstavlja čast i nije došlo preko noći, već je rezultat višegodišnjeg napornog rada.

- Imam sjajnu saradnju sa timom sa Tehnološkog fakulteta, ali i sa talentovanim naučnicima iz drugih institucija u Srbiji i van nje. Za jednog mladog naučnika u našoj zemlji ova nagrada predstavlja veliki podsticaj da ostanemo u zemlji i nastavimo da stvaramo – rekla je dr Vladić.


Dr Jelena Vladić se na Tehnološkom fakultetu bavi istraživanjem u oblasti farmaceutskih tehnologija i farmaceutske hemije. Fokus njenog istraživanja je ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja iz lekovitog bilja, sporednih proizvoda prehrambene industrije i mikroalgi.

Boravila je na višemesečnim stručnim usavršavanjima na prestižnim naučnim institucijama u Velikoj Britaniji i Portugalu. Trenutno je angažovana na pet projekata na nacionalnom nivou i četiri međunarodna projekta. Autorka je i koautorka velikog broja naučnih publikacija.

Izvod: Pokrajinska vlada

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod RHMZ bez vode isključenje vode servisne informacije novi sad Aleksandar Vučić Isključenje struje bez struje bebe 27. novosadski maraton Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad jkp lisje elektrovojvodina raspored sahrana novi sad izmena režima saobraćaja isključenja struje jkp novosadska toplana betanija servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad sahrane novi sad vremenska prognoza novi sad novosadska policija JKP Vodovod i kanalizacija KCV novosađani raspored sahrana i ispraćaja