Vladika banatski osuđen za mobing

Vladika banatski osuđen za mobing

Donešena nepravosnažna presuda o zlostavljanju nekadašnjeg omoljičkog sveštenika Tomislava Živkovića od strane Vladike banatskog.

- Viši sud u Pančevu doneo je 29. januara ove godine presudu u pravnoj stvari podnosioca tužbe Tomislava Živkovića iz Omoljice. Tužba je podneta protiv srpskog pravoslavnog episkopa banatskog Nikanora, a povodom zaštite od zlostavljanja, izjavila je potparolka Višeg suda u Pančevu Sandra Medaković.  

- Presuda našeg suda doneta je zbog propuštanja, odnosno zbog toga što tuženi Nikanor nije u -zakonskom roku od 30 dana odgovorio na tužbu, iako je dobio upustvo o pravnom leku, odnosno znao šta će se dogoditi ukoliko to ne učini. Zatim, ocenjeno je i da činjenice na kojima se zasniva tužbeni zahtev nisu u suprotnosti s dokazima koje je podneo tužilac, osnovanost zahteva proizlazi iz činjenica koje je tužilac naveo u tužbi i ne postoje neke opštepoznate okolnosti koje bi tuženog sprečile da da odgovor na tužbu, dodaje Medaković, te napominje da je reč zapravo o procesnoj odluci, dodajući da je usvojen tužbeni zahtev tužioca. Drugim rečima, njome je utvrđeno da je tužilac, odnosno protojerej Tomislav Živković, trpeo zlostavljanje na radu od tuženog, odnosno vladnike Nikanora, od februara 2015. Godine pa nadalje i na način kako je opisano u tužbenom zahtevu.

– Treba napomenuti da je tužilac Živković, uz tužbu za zlostavljanje, podneo i tužbu zbog nezakonitog otpuštanja radi vraćanja na rad, za isplatu zaostalih zarada i radi ostvarivanja prava iz osnovnog i penzijskog osiguranja. Viši sud u Pančevu je taj deo tužbenog zahteva rešenjem od 29. januara razdvojio i uputio Osnovnom sudu u Pančevu, koji je nadležan za tu vrstu postupka iz radnih sporova pa će taj deo u njemu biti i vođen i okončan – istakla je portparolka pančevačkog višeg suda.

Mada je reč o prvoj presudi za mobing, kakva je nezabeležena u crkvenom životu, odnosno da sveštenik pred građanskim sudom tuži svog vladiku i dobije presudu u svoju korist, presuda koju je doneo Viši sud u Pančevu nije pravosnažna.

Sandra Medaković napominje da je presuda dostavljena strankama, odnosno podnosiocu tužbe i tuženom, s tim da tuženi ima pravo žalbe u roku od osam dana od prijema, i to Apelacionom sudu u Beogradu.

– Interesatno je da je Viši sud u Pančevu usvojio i zahtev podnosioca tužbe Živkovića da se presuda koja bude doneta u ovom postupku može objaviti u javnim glasilima, u ovom slučaju u "Politici", na trošak tuženog. Verovatno kada presuda bude konačna. Pretpostavljam da je to tako, odnosno kada eventualno drugostepni sud bude odlučio, ukoliko bude žalbe, da će onda biti objavljeno jer bi to bilo adekvatno – zaključuje Sandra Medaković za "Dnevnik".

O SLUČAJU OBAVEŠTEN I PATRIJARH IRINEJ: Podnosilac tužbe, omoljički sveštenik Tomislav Živković je, inače, odlukom episkopa Nikanora razrešen čina protojereja i protonamesnika i raspoređen na najniži čin jereja. Oduzeta mu je parohija, a bilo je pokušaja i da s porodicom bude izbačen iz službenog crkvenog stana u Omoljici. Živković je o celom slučaju obavestio i patrijarha srpskog Irineja i Sinod SPC. 

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Boris

  pre 1575 dana i 2 sata

  Hvala Bogu!!! Bravo za sud!! A sada da dođu i drugi na red koji ponižavaju sveštenike, i zlostavljaju njihove porodice a sve u ime crkve i kanona, među njima prvi backi Irinej.

  Oceni komentar:
  0
  1