VMA nudi posao za 130 medicinara

VMA nudi posao za 130 medicinara

Vojno-zdravstvene ustanove primiće 130 vojnika po ugovoru medicinskih sestara i tehničara, a najviše njih biće zaposleno u Vojnomedicinskoj akademiji, kaže zastupnik načelnik te ustanove prof. dr Miroslav Vukosavljević.

Zainteresovane medicinske sestre i tehničari za rad u vojnom zdravstvu treba da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka regionalnim vojnim centrima, nekadašnjem vojnom odseku.

- Oni se mogu prijaviti do 20. maja za junsku klasu vojnika po ugovoru medicinskih tehničara. U sistemu vojnog zdravstva imamo 130 mesta odvojeno za njih – rekao je pukovnik Vukosavljević Tanjugu.

Kako kaže, prvih nekoliko meseci kandidati bi prolazili vojno stručnu obuku, a zatim usko stručna obuka u centrima kao što je VMA i sanitetskoj službi.

- U skladu sa odobrenim sredstvima rodila se ideja o prijemu vojnika po ugovoru medicinskih tehničara. To na mala vrata vraća vojnog medicinskog tehničara, vojnu sestru u VMA. Dovoljno sam star da pamtim vojne sestre, koje su uglavnom bile glavne sestre klinika u VMA – naglašava Vukosavljević.

Oni koji prođu kompletnu vojnu i stručnu obuku imaće priliku da počnu da rade u vojno-zdravstvenim ustanovama kao što je VMA ili vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu.

Vukosavljević pojašnjava da će ovakvi kadrovi biti spremni da podjednako dobro reaguju u mirnodopskim uslovima, vanrednim situacijama, u slučaju rata. Imaće mogućnost napredovanja, a mogu biti upućivani i u mirovne misije gde se može više zaraditi.

- Zdravstvena nega je prepoznata kao jedan od najbitnijih momenata, jer džaba ćete propisati dobar lek ako nema ko da neguje pacijenta da se stara o njemu – pojašnjava on.

Govoreći o reformi Vojnomedicinske akademije, on je istakao da će se ubuduće VMA baviti lečenjem, edukacijom i naučno istraživačkim radom, dok će snadbevanje – ekonomski momenat pripasti Sektoru za vojno zdravstvo.

- To podseća na zapadne principe gde imate ekonomistu na čelu zdravstvene ustanove koji će voditi računa da obezbedi uslove doktorima da se bave svojim poslom – naglasio je Vukosavljević.

On kaže da reforma ne isključuje lečenje civila u toj zdravstvenoj ustanovi, da je za ovu godinu potpisan ugovor sa RFZO za 40 odsto kapaciteta.

VMA, kako naglašava, ostaje u službi svih građana, prvenstveno vojnih osiguranika, a zatim i civila.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan