VMA nudi posao za 130 medicinara

VMA nudi posao za 130 medicinara

Vojno-zdravstvene ustanove primiće 130 vojnika po ugovoru medicinskih sestara i tehničara, a najviše njih biće zaposleno u Vojnomedicinskoj akademiji, kaže zastupnik načelnik te ustanove prof. dr Miroslav Vukosavljević.

Zainteresovane medicinske sestre i tehničari za rad u vojnom zdravstvu treba da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka regionalnim vojnim centrima, nekadašnjem vojnom odseku.

- Oni se mogu prijaviti do 20. maja za junsku klasu vojnika po ugovoru medicinskih tehničara. U sistemu vojnog zdravstva imamo 130 mesta odvojeno za njih – rekao je pukovnik Vukosavljević Tanjugu.

Kako kaže, prvih nekoliko meseci kandidati bi prolazili vojno stručnu obuku, a zatim usko stručna obuka u centrima kao što je VMA i sanitetskoj službi.

- U skladu sa odobrenim sredstvima rodila se ideja o prijemu vojnika po ugovoru medicinskih tehničara. To na mala vrata vraća vojnog medicinskog tehničara, vojnu sestru u VMA. Dovoljno sam star da pamtim vojne sestre, koje su uglavnom bile glavne sestre klinika u VMA – naglašava Vukosavljević.

Oni koji prođu kompletnu vojnu i stručnu obuku imaće priliku da počnu da rade u vojno-zdravstvenim ustanovama kao što je VMA ili vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu.

Vukosavljević pojašnjava da će ovakvi kadrovi biti spremni da podjednako dobro reaguju u mirnodopskim uslovima, vanrednim situacijama, u slučaju rata. Imaće mogućnost napredovanja, a mogu biti upućivani i u mirovne misije gde se može više zaraditi.

- Zdravstvena nega je prepoznata kao jedan od najbitnijih momenata, jer džaba ćete propisati dobar lek ako nema ko da neguje pacijenta da se stara o njemu – pojašnjava on.

Govoreći o reformi Vojnomedicinske akademije, on je istakao da će se ubuduće VMA baviti lečenjem, edukacijom i naučno istraživačkim radom, dok će snadbevanje – ekonomski momenat pripasti Sektoru za vojno zdravstvo.

- To podseća na zapadne principe gde imate ekonomistu na čelu zdravstvene ustanove koji će voditi računa da obezbedi uslove doktorima da se bave svojim poslom – naglasio je Vukosavljević.

On kaže da reforma ne isključuje lečenje civila u toj zdravstvenoj ustanovi, da je za ovu godinu potpisan ugovor sa RFZO za 40 odsto kapaciteta.

VMA, kako naglašava, ostaje u službi svih građana, prvenstveno vojnih osiguranika, a zatim i civila.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad pošte srbije novorođenčad isključenja struje betanija zodijak servisne informacije novi sad Bukovac novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad Isključenje struje jkp lisje bez vode isključenje vode štrajk poštara astrologija bez struje novosađani horoskop sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja štrajk u pošti bebe JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina matičar novi sad obustava rada dnevni horoskop