Voda u Dunavu i na slavinama zadovoljavajuća, oprez sa javnim bunarima

Voda u Dunavu i na slavinama zadovoljavajuća, oprez sa javnim bunarima

Rezultati ispitivanja hemijskog i mikrobiološkog statusa površinskih voda pokazuju da je Dunav zadovoljavajućeg kvaliteta za kupanje i rekreaciju, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Merenja pokazuju da je i voda iz vodovoda zdravstveno ispravna, a i vazduh u gradu je zadovoljavajućeg kvaliteta.

Lekar specijalista higijene dr Emil Živadinović objasnio je da se od 1. juna voda na Štrandu svakodnevno kontroliše, dok se na ostalim gradskim plažama, poput Oficirske i onih u Futogu i na Begečkoj jami, ispitivanja obavljaju jednom nedeljno.

Kupanje bezbedno, tuširanje obavezno

– Bez obzira na to što je Dunav odgovarajućeg kvaliteta za kupanje, rezultati, nažalost, pokazuju da u njemu ima bakterija fekalnog porekla, ali u dozvoljenom broju – rekao je dr Živadinović, i objasnio da se upravo zbog toga građanima preporučuje obavezno tuširanje nakon kupanja u Dunavu. – Voda na tuševima i slavinama na Štrandu priključena je na novosadski vodovod i ispravna je, te se može koristi. U više od 98 odsto uzoraka voda za piće u domaćinstvima, koja je poreklom iz vodovoda, zdravstveno je ispravna i prema tome bezbedna za upotrebu.

 

Rezultati kontrolisanja zdravstvene ispravnosti vo­de za piće pokazuju da je tokom avgusta uzorak iz javnog bunara „Snežna Marija” bio hemijski neispravan, dok na uzorcima iz bunara na Ribarskom ostrvu, kod restorana, kao i u Ulici Jožefa Marčoka, postoji mikrobio­loš­ka neis­pravnost, te se NE PREPORUČUJE koriš­ćenje vode s pomenutih bunara.

Lekari napominju da treba razlikovati vodu iz javnih bunara onu iz javnih česmi, koje se nalaze u parkovima, na stanicama ili na drugim otvorenim prostorima, kao i one priključene na novosadski vodovod jer je takva voda bezbedna za upotrebu. Informacije o zdrav­stvenoj ispravnosti vode za piće na javnim bunarima građani mogu pronaći na sajtu Instituta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

RHMZ jkp lisje sahrane novi sad bez struje izmena režima saobraćaja Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje servisne informacije novi sad bez vode vremenska prognoza novi sad raspored sahrana novi sad KCV elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad novorođenčad novosadska policija servisne informacije Aleksandar Vučić isključenje vode bebe novosađani 27. novosadski maraton jkp novosadska toplana betanija