"Vode Vojvodine" ipak dale saglasnost za gradnju "Novog Sada na vodi"

"Vode Vojvodine" ipak dale saglasnost za gradnju "Novog Sada na vodi"

Otklonjena i poslednja prepreka...

JVP "Vode Vojvodine" izdale su vodne uslove za Generalni urbanistički plan (GUP) Novog Sada u kom se brodogradilište navodi kao atraktivna lokacija na zemljištu čiju namenu treba preispitivati, javlja Radio 021.

Kako se navodi u uslovima izdatim 28. septembra, a u koje je 021.rs imao uvid, "bivše brodogradilište koje se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji već duži niz godina nije u funkciji, te se nameće potreba preispitivanja namene tog zemljišta".


Već neko vreme je poznato da pravo korišćenja na parceli na kojoj se još uvek nalazi brodogradilište ima jedan od najvećih novosadskih investitora – Galens, i da su, baš na toj parceli, planirane 20-spratnice, iako ovo područje nije namenjeno za izgradnju kompleksnih objekata. Ako bi se ovo ostvarilo, najviše zgrade u Novom Sadu zapravo bi se nalazile u priobalju, a ova investicija vredela bi oko 300 miliona evra. 

Osim toga, piše 021.rs, novost u uslovima je planirana dogradnja nasipa prve odbrambene linije na prostoru oko Kameničke ade i brodogradilišta, radi uspostavljanja odbrane od hiljadugodišnje velike vode reke Dunav.

Izgradnjom uz postojeći nasip, na način da objekat čini fizičku, funkcionalnu i tehničku celinu, planira se pretvaranje dela nasipa prve odbrambene linije, levo od Šodroša, u nasip druge odbrambene linije, uz izradu projektno tehničke dokumentacije, a u skladu sa planskim dokumentom koji predviđa izgradnju predmetnog nasipa i obavezu izrade odgovarajućih studija, kojima će se proveriti, odnosno dokazati stabilnost objekta – piše u uslovima, a prenosi Radio 021.

Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke prof. dr Veljko Krstonošić izjavio je za ovaj novosadski medij da gradska vlast sada napokon ima dokument na osnovu koga i formalno može da počne da planira realizaciju projekta koji je u javnosti poznat kao "Novi Sad na vodi".

On smatra da bi izgradnja solitera sa ostalim pratećim objektima u toj zoni, "a što znamo da gradska vlast planira da izvede, trajno bi uništila priobalje i područje koje bi moralo da bude isplanirano kao zelena pluća grada i pretvorila ga u ogromne površine mrtvog betona i asfalta". 


Šta je o ovom rekao bivši gradonačelnik Novog Sada i predsednik Gradskog obora Narodne stranke Borislav Novaković pročitajte na sajtu 021.rs. 

Iz gradskog odbora stranke "Dosta je bilo" smatraju da je prodaja instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" uklanjanje poslednje prepreke za izgradnju "famoznog Novog Sada na vodi"

Dok još ispitivanja za ovaj projekat od nacionalnog značaja nisu kompletirana, institut se privatizuje. Najspornija stavka ovog projekta jeste pomeranje nasipa, čime se sužava korito Dunava i tako "krade" poplavno područje, ali se treba setiti da je obala Dunava već privatizovana – napominju u Pokretu DJB iz Novog Sada i dodaju da se Kamenjar, sem što je kompletno nelegalno izgrađen, takođe nalazi u poplavnom području Dunava, teritoriji kojom upravlja javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

Iako su prvobitno nelegalno izgrađeni na teritoriji JVP "Vode Vojvodine" i dodatno smanjuju plavno područje Dunava te doprinose većoj opasnosti prilikom velikih poplavnih talasa, jedan deo ovih objekata je legalizovan, napominju iz Pokreta i ističu:

U delovima Kamenjara gde su legalizovani objekti, može se videti ceo niz objekata koji su uz sam Dunav i gde je prolaz zabranjen. Dakle, ne možete se u tom delu šetati uz Dunav, a ako želite samo da gledate, to možete uraditi kroz dvorišta na Kamenjaru.

Celo saopštenje Pokreta "Dosta je bilo" na ovu temu pročitajte na njihovoj Fejsbuk stranici

Podsećamo, akcije i protesti protiv izgradnje "Novog sada na vodi" traju više od godinu dana.

Izvori: 021.rs, mojnovisad.com

Oceni vest:
3
14

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pad Rima

  pre 864 dana i 7 sati

  E, sad nas čeka obračun sa Galensom i svima koji su povezani sa njim.
  Ko zna, možda nas na kraju te priče čeka i pad Partije, neopoziv i konačan.
  I čitavog sistema koji su oni stvorili - za sebe naravno.

  Oceni komentar:
  4
  44
 • Grut

  pre 863 dana i 21 sat

  Сваки човек има своју "Ахилову пету" да не будем увредљив те да кажем цену. Није ово ни први а ни последњи случај са којим ћемо се суочити, где је на делу непочинство изведено од стране механизма зла оличеног тренутно у СНС машинерији. Свакоме ко у оваквим хохштоплерајима учествује у будућности следи адекватна "награда" а то се исто односи и на нас који директно нисмо укључени или нам се само чини да то са нама нема никакве везе.

  Oceni komentar:
  1
  19
 • Vanja

  pre 863 dana i 16 sati

  Strašno bolje da naprave Novosadsku Adu Ciganliju!

  Oceni komentar:
  2
  13
 • Đoka

  pre 863 dana i 13 sati

  E dragi Novosađani sada ste vi na potezu.

  Oceni komentar:
  0
  19
 • Dule

  pre 863 dana i 4 sata

  Naravno kad su smenili starog i postavili novog podobnog direktora koji potpisuje sve sto mu sns bagra podmetne

  Oceni komentar:
  0
  6
 • anonimus

  pre 861 dan i 10 sati

  Svakim danom prolazim tuda, i dok prolazim Socikom uzivam u njegovoj lepoti , takve lepote i prirode nema nigde u svetu, ali bandi je stalo da i to zarad novca i svojih dzepova uniste, sebe smatraju pravoslavnim vernicima a 0% su vernici. Novosadjani dignimo se sprecimo da i jedna gradjevinska masin a udje na Dunavac, sto se tice brodogradilista njega su i unistili takko kao sto su ovi iz vlasti godinama je unistavano i decenijama zbog korupcije, i neodgovornosti, zato se desilo ovo nigde u civilizovanom svetu se ne grade stambeni objekti na bivsim brodogradilistima, vec se postojeca preuredjuju u rekreaciono sportsko-ugostiteljski objekat ukoliko je to moguce jer na vodnom zemljistu nije moguce graditi bilo kakav stambeni objekat to pise u svim udzbenicima hidrogradnje i infrastrukture u svetu , tako da malo su se vise ovi skaljarci zaigrali.

  Oceni komentar:
  0
  3