Vodič kroz Liman 3 i 4: Gde se može dobro prezalogajiti, gde se okuplja lokalna ekipa, a gde se strastveno navija (FOTO)

Vodič kroz Liman 3 i 4: Gde se može dobro prezalogajiti, gde se okuplja lokalna ekipa, a gde se strastveno navija (FOTO)

"Liman – država" nije slogan smišljen za džabe, jer, istini za volju, Limanci ni ne moraju da odlaze u centar kako bi se proveli, pošto imaju kvartovske restorane, hamburgerije, kafiće i kafane u koje često svraćaju.

Danas vas vodimo kroz mesta gde se stanovnici Limana 3 i 4 najradije opuštaju. Saznaćete gde preko dana pivo, rakiju ili kafu vole da popiju vremešni Limanci, a koja su to mesta koja rado obilaze one mlađe generacije. Gde se dobro klopa, a gde može da se pojede nešto "s nogu".


Ukoliko niste sa Limana 3, a želite u ovom kraju da se osvežite, sigurno ste čuli za "Šekspir", jedan od najstarijih kafića u ovom delu grada, koji se nalazi, gde drugo nego u Šekspirovoj ulici. Prijatno mesto, gde obično u jutarnjim satima komšije svrate na kafu ili da prelistaju novine, dok neki posle pazara na Limanskoj pijaci sednu na sokić ili pivo da, kako kažu, malo odmore noge.

Preko puta "Šekspira" nalazi se kafe picerija "Big Blue" i to na uglu Bulevara cara Lazara i Šekspirove ulice. Na ovoj adresi lokal se nalazi punih deset godina, a ovde dolaze Limanci koji vole da popiju dobru kafu. Poseban značaj pridaju pripremanju ovog napitka, kao i ritualu njegovog ispijanja. Pažljivim izborom, mlevenjem i pripremom postigli su to da imaju jednu od najboljih kafa u gradu.

Ako vam "Big Blue" nije uz put, idealno mesto je "Macchiato Liman" koji se nalazi s druge strane Limana 3, odnosno u ulici Narodnog fronta 21c, preko puta Limanskog parka, u zgradi Park City, na svega nekoliko stotina metara od Dunava.


Na toj lokaciji su već pet godina i od kada su počeli da rade kafe je uvek prepun gostiju, a kad je lepo vreme u bašti se traži mesto više. Ovde možete da popijete odličnu kafu, ceđeni sok iili da pojedete vrhunski pripremljenu hranu. Mesto gde se okupljaju mladi, stariji, kao i poslovni ljudi. Takoreći, mesto za svakog ko želi da uživa u prijatnoj atmosferi ovog prelepog novosadskog kafea.

Ukoliko ne volite "fensi" mesta, a želite samo da naručite zdravu hranu, na sto metara od "Makijata", nalazi se "Tegla's". Reč je o jedinstvenom mestu u ulici Narodnog fronta gde možete da pojedete zdravu salatu u tegli – idealan obrok za tople letnje dane.U ponudi imaju 13 različitih vrsta obrok salata, koje su podeljenje na vegetarijanske, posne ili one s mesom, pa svako može da odabere ono što mu najviše prija. U ponudi su obroci sa tunjevinom, belim mesom, raznim vrstama povrća, sa sirom, maslinama, kao i razne druge kombinacije. Jedna salata dovoljna je da zameni čitav jedan "pravi" obrok.

Ukoliko pak više ako volite da sednete i pojedete picu ili obrok salatu ili želite da proslavite rođus vašeg tinejdžera ili tinejdžerke, idealno mesto za takve aktivnosti je picerija "Garibaldi", koja se nalazi tik uz "Tegla's".Ovde imaju letnju baštu koja je ušuškana između zgrada, pa ako odlučite da dođete sa malom decom, ona mogu slobodno da trčkaraju, jer nema saobraćaja. Picerija "Garibaldi" već punih osam godina postoji za sve ljubitelje stare dobre italijanske pice i druge kulinarske tradicije. Opušten, topao i miran porodični ambijent, u prostoru koji "diše", kako i dolikuje trenucima posvećenim omiljenoj čovekovoj delatnosti – hrani, sa lakoćom će se pretvoriti u idealno zabavište za vaše društvo u trenucima slavlja. Letnja bašta pak nudi drugu vrstu opuštenosti, u duhu najmodernijih urbanih centara Evrope i sveta.

Malo dalje u Balzakovoj ulici je i pekara "Kao nekad", a da bi smo vam bolje objasnili gde se ona nalazi, dovoljno je samo reći – nekadašnji "Limanski pab". Sada je tu smeštena pekarska radnja, a sem peciva nude i kuvanu domaću hranu.


Šetajući tako dalje Limanom 3, stiže se i do škole "Žarko Zrenjanin", a tik uz nju nalazi se i ušuškano omiljeno mesto Limanaca – kafe "Tenis" na Bulevaru despota Stefana 10.

Ovde se okuplja standardna ekipa Limanaca, gosti su, takoreći, domaći i osećaju se kao kod svoje kuće, ali na "strance" gledaju dobronamerno. Često u večernjim satima organizovano gledaju sportske utakmice, nerviraju se i raduju, u zavisnosti da li njihov omiljeni tim pobeđuje ili gubi. Još jedan lokal u ulici Narodnog fronta, koji se nalazi pored privatnog fakulteta, jeste i kafe "Don Pepe". Preko dana se tu opušta studentarija, a uveče, naravno, lokalna limanska ekipa.

S "druge strane" Limana 3, odnosnu u ulici narodnog Fronta i Balzakovoj (neparna strana) na samoj raskrnici smeštena je hamburgerija "MC Pjole", gde možete da pojedete odličnu hranu s nogu, a malo dalje, ako baš ožednite, možete da skoknete do kafića "Panda" u Balzakovoj 23, gde se takođe okuplja društvo iz komšiluka. Leti izbacuju lepu bašticu, gde se često mogu videti Limanci koji imaju pse.


A ako vam se jede nešto slatko, tu je i poslastičarnica "Slatki dan" u Balzakovoj 29. Ovde se prave odlični kolači, kao i ručno rađene čokolade. Omiljeno je mesto mlađih Limanaca, jer imaju odličan sladoled.

Čim pređete raskrsnicu Narodnog fronta i Balzakove ulice, već ste na Limanu 4, gde isto tako imate pregršt kafića u koje dolazi društvo iz komšiluka. Ovde se limanska ekipa podelala na mesta gde odlaze oni stariji i oni mlađi.


A kad ste već na Limanu 4, možete da skoknete u kafanu "Kod Fleka" koja se nalazi u ulici Narodnog fronta (iza Limanskog dragstora). Ovde se okuplja stara ekipa Limanaca, atmosfera je opuštena od jutra do mraka. Prepiričavaju se dogodovštine, sreću se stari drugari još iz vremena osnovne škole...

Na samo 200 metara odatle je kafana "Ispod vrbe", u ulici Jozefa Marčoka, mesto gde pre podne vole da svrate taksisti na kafu, kao i obližnji komšiluk. U ovom lokalu se jedanput nedeljno kuvaju kolenice, pa mnogi baš tog dana dolaze na klopu. Ovde se često organizuju i slavlja, a najčešće crnogorske ili hercegovačke večeri, kada iz kafanice dopire pesma iz tih krajeva.


U poslovnom centru "Atrijum" u ulici Narodnog fronta nalaze se čak tri kafića, a svaki od njih ima svoju ekipu. Reč je o "Žanetu" gde dolaze mahom stariji Limanci – penzioneri, i gde se opuštaju uz kartanje. Zatim, s druge strane je kafe "Macan", mesto gde je društvo šaroliko, kao i kafe "Kocka", u koji preko dana dolazi poslovni svet iz obližnjih preduzeća. Na Limanu 4 se nalazi i hamburgerija "Baš-baš" gde mogu da se pojedu odlične pljeskavice.

Šetajući dalje, u kvartu gde se nalazi ulica Ive Andrića, nalazi se "Lord", kafe u kom se okuplja komšiluk koji voli koju "kapljicu više".


Odmah preko puta "Lorda" je "Bratis"PUB" , takođe u ulici Ive Andrića. Ovde dolazi ekipa koja obožava sport, a osim što gledaju prenose, u pauzama igraju i stoni fudbal. Zimi se ovde kuva riblja čorba i organizuju se tematske večeri.

Preko puta Doma zdravlja u okviru, kako to vole Limanci da kažu, Balona, odnosno sportskog centra "Hattrick", nalazi se kafić, gde mahom kaficu piju roditelji koji čekaju decu da završe sa treningom, ali i rekreativci nakon partije malog fudbala ili tenisa. 
 

OD LIMANA 1 DO "DEPRESIJE": Liman je gradska četvrt Novog Sada koja zauzima 226 hektara gradske površine. Nalazi se u jugoistočnom delu grada, na južnom kraju Bulevara oslobođenja i levoj obali Dunava.Ovo naselje se sastoji od pet delova koji se prostiru u pravcu istok-zapad. Za one koji možda ne znaju, Liman 1 se nalazi između Sunčanog keja na istoku i Fruškogorske ulice na zapadu. Na Limanu 1 se nalazi i Kampus novosadskog univerziteta. Liman 2 nalazi se između Fruškogorske ulice na istoku i Bulevara oslobođenja i Mosta slobode na zapadu.


Liman 3 je smešten između Bulevara oslobođenja i Mosta slobode na istoku i Balzakove ulice na zapadu. Na Limanu 3 se nalazi osnovna škola "Žarko Zrenjanin". Liman 4 nalazi se između Balzakove ulice na istoku i ulica Ive Andrića i Ribarskog ostrva na zapadu (prema drugom tumačenju, zapadnu granicu Limana 4 čini ulica Sime Matavulja). Na Limanu 4 nalazi se i objekat Doma zdravlja. Deo Limana je i naselje "Depresija", smešteno između ulice Iva Andrića na istoku i ulice Sima Matavulja na zapadu. "Depresija" je nastala kao privremeno radničko naselje i ponekad se smatra delom Limana 4. Na ovom području je bila predviđena izgradnja naselja pod nazivom Liman 5, ali taj projekat nikad nije pokrenut. Naselje "Depresija" nalazi se u sastavu mesne zajednice "Ivo Andrić".


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto : Aleksandar Jovanović, arhiva portala

Oceni vest:
27
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • debeli

  pre 2133 dana i 14 sati

  ono...ideš limanom a svi te mrze.

  Oceni komentar:
  21
  8
 • Milan

  pre 2133 dana i 13 sati

  > ono...ideš limanom a svi te mrze.
  i ja sam to primetio, prilicno arogantan svet.
  ljudi u firmama nemaju gde da jedu pa moraju da narucuju da im donose.

  Oceni komentar:
  22
  8
 • Vrisa Kgeneracije

  pre 2133 dana i 12 sati

  Debeli, nemoj da kradeš fazone!

  Oceni komentar:
  1
  12
 • debeli

  pre 2133 dana i 12 sati

  kitim se sa tudjeg perja al sam provaljen ovoga puta

  Oceni komentar:
  0
  7
 • DžidŽa

  pre 2133 dana i 7 sati

  Depresija je zahvatila totalno četvorku a trojku do parka....

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Novosađanka

  pre 2132 dana i 19 sati

  Vodič kroz Staru Detelinaru: nema ništa, idite u centar.

  Oceni komentar:
  5
  8
 • Lebac

  pre 2046 dana i 15 sati

  Vodič kroz Novi Sad: zaobiđite ga i idite tamo gde još ima drveća (Fruška gora)

  Oceni komentar:
  1
  7