Vodič za odeljenske starešine: Put za bolju saradnju škole i roditelja

Vodič za odeljenske starešine: Put za bolju saradnju škole i roditelja

Pedagozi i psiholozi preporučuju kako da se unapredi i saradnja škole i roditelja, koja opada kako učenici idu u više razrede.

Kako "Politika" prenosi, nastavnicima Srbije od danas je dostupan "Vodič za odeljenske starešine", koji je pre svega namenjen unapređenju saradnje sa roditeljima.

Istraživanje među nastavnicima, roditeljima i đacima koje su sproveli Pedagoško društvo Srbije i UNICEF, pokazuje i da je ključni problem nezainteresovanost roditelja za saradnju i dobri primeri za odeljenske starešine, kako bi takvu situaciju popravili.

Saradnja škole i roditelja opada kako učenici idu u više razrede, a istraživanjem je utvrđeno da je 97,1 odsto starešina napominje roditeljske sastanke kao najčešći vid saradnje. Roditelji su se izjasnili da im najviše odgovara komunikacija putem telefona, SMS i imejla (68,1 odsto) i otvorena vrata (67,3).

- Istraživanje u deset gradova Srbije pokazuje da je petina roditelja zainteresovana da se uključi u rad škole, ali ne znaju kako da to urade. Upravo njih je potrebno pridobiti za saradnju – rekla je Biljana Radovanović, predsednica Pedagoškog društva Srbije i dodala da je ova knjiga nastala u okviru projekta "Napred u saradnji odeljenskog starešine i roditelja", uz stručnu i finansijsku pomoć UNICEF-a.

Ona je objasnila da "Vodič" nudi dobre primere iz zemlje i sveta, sadrži rezultate istraživanja o tome šta kažu nastavnici, đaci i roditelji, a tu su i saveti za snalaženje u situacijama o kojima budući nastavnici ne uče na fakultetu.

Dragana Milovanović, specijalna savetnica ministra prosvete je rekla da je poboljšanje saradnje između škole i roditelja prioritet novog tima Ministarstva prosvete na čelu sa Mladenom Šarčevićem i da je zato i pokrenuta ideja o formiranju posebnih roditeljskih tela u školama.

- Škola ne može da funkcioniše dobro bez četiri stuba – nastavnika, đaka, roditelja i države. Ovo je trenutak da se nešto menja, pre svega mentalitet i nastavnika i roditelja – rekla je Milovanović.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan