Vodič za studente u Novom Sadu: kako do mesta u domu i koje su cene i uslovi

Vodič za studente u Novom Sadu: kako do mesta u domu i koje su cene i uslovi

Najvažnije pitanje za studente koji ne studiraju u svom rodnom gradu jeste odabir adekvatnog smeštaja i donošenje teške odluke – studentski dom ili privatan smeštaj. Većina studenata koja jednom proba da živi u studentskom domu ostane u njemu do kraja studiranja, jer to iskustvo smatra neprocenjivim. Ukoliko ste se odlučili za životu u studentskom domu saznajte šta vas sve čeka na putu do useljenja.

Konkurs za prijem dokumenata u studentske domove za studente prve godine trajaće od 1. do 15. septembra, a studenti ostalih godina konkurisaće od 15. septembra do kraja oktobra.

U osam studentskih domova u Novom Sadu mesta ima za 2.713 studenta. Da biste dobili smeštaj u domu, pored dobrog proseka, treba da pribavite još nekoliko dokumenata i ispunite nekoliko uslova, kako to propisuje Konkurs ministarstva i već ste blizu useljenja.

Pored prijave na Konkurs koju kupujete na Blagajni Službe smeštaja (košta 300 dinara) i uverenja o prihodima po članu porodice studenta (od 1. januara do 30. juna tekuće godine), brucoši treba da donesu uverenje o upisu prve godine, overenu kopiju ili original svedočanstava za sve razrede srednje škole, a stariji studenti treba da prilože uverenje o redovnom studiranju na teret budžeta, kao i uverenje o prosečnoj oceni tokom studija.

Svu potrebnu dokumentaciju, studenti koji konkurišu za smeštaj u domu, predaju u Službi smeštaja Studentskog centra Novi Sad uz ličnu kartu, odnosno indeks na uvid službeniku koji prima konkursnu dokumentaciju.

Nakon što se rok za podnošenje prijava na Konkurs za smeštaj studenata završi, objavljuje se Preliminarna rang lista (najkasnije 72 sata od zaključenja Konkursa 15. septembra, odnosno 31. oktobra) na oglasnim tablama fakulteta i visokih škola, kao i na internet sajtu Studentskog centra Novi Sad (www. scns.rs). Posle objave Preliminarne rang liste, počinje da teče rok od 8 dana u kom studenti mogu da podnose prigovore na Preliminarnu rang listu. Pošto “u drugom krugu” samo određen procenat od ukupnog broja kandidata, može ostvariti pravo na smeštaj, Komisija određuje procente, pa Služba smeštaja objavljuje Konačnu rang listu.

Kada pronađete svoje ime na Konačnoj rang listi, ostaje samo da potpišete Ugovor o stanovanju u studentskom domu i uselite se u dom.

Pored toga treba da uplatite i stanarinu za prvi mesec boravka u domu (1.860 dinara za domove I kategorije, odnosno 1.430 dinara za domove II kategorije), ukoliko nemate studentsku karticu, morate platiti i troškove njene izrade (2.200 dinara). Kada uplatite stanarinu za prvi mesec, dobićete priznanice, koje zajedno sa ličnom kartom nosite na uvid referentu Službe smeštaja, kako biste dobili Ugovor o stanovanju (u tri primerka). Od službenika koji vam je dao Ugovor o stanovanju ćete saznati u kom ste domu dobili smeštaj, a predaće vam i obrazac Ugovora o jemstvu koji treba da overi nadležna služba u preduzeću u kome je zaposlen vaš jemac (roditelj koji je u stalnom radnom odnosu ili je penzioner).

Pored navedenih dokumenata, morate obaviti i lekarski pregled za useljenje u dom u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad.

Prilikom predaje navedenih dokumenata, kod upravnika ćete popuniti još par formulara koji služe za evidenciju studenata stanara doma i prijavu boravka. Dobićete ključ od sobe i studentski život može da počne.

Kapaciteti domova

Domovi druge kategorije “Veljko Vlahović” (340 mesta) i “Slobodan Bajić” (758) najbliži su menzama, fakultetima, ali i u blizini centra grada (Liman I). Fontana ispred domova je postala kultno mesto za izlazak. U njima se studenti žale na zajedničku kuhinju i kupatilo koje dele četiri osobe.

Domovi A, B i C, noviji su domovi. Nalaze se dalje od fakulteta i menze (Liman IV), ali Štrand je blizu. Do fakulteta, kroz Limanski park, stiže se za oko 20 minuta. Prednost domova je što svaka soba ima kupatilo, čajnu kuhinju, a većina soba ima i terasu.

“Živojin Ćulum” - A dom (372) ima više čitaonica i sala za učenje, TV salu i dve muzičke sale sa po jednim pijaninom u svakoj, “Car Lazar” - B dom (372) šest čitaonica, novu biblioteku sa internet učionicom, TV salu, atelje salu, salu za arhitekturu, teretanu, salu za stoni tenis, a u prizemlju doma se nalazi prodavnica. Studenti u C domu - “Nikola Tesla” (350) imaju osam učionica i četiri TV sale, vešeraj, dva lifta i dvonamensko atomsko sklonište.

Studentski dom “Sajmište” (262) je idealan za studente Medicinskog fakulteta jer mu je najbliži. Od centra grada i menze, lako se stiže gradskim autobusom.

Studentski dom „23. oktobar" (139) je među studentima poznat i kao „Cesarec".  Nalazi se na Grbavici. Svaka studentska soba ima svoje kupatilo, a u okviru doma se nalazi i kantina. Studentima su na raspolaganju i učionica sa mogućnošću korišćenja interneta, kao i domski vešeraj i TV sala.

Na Grbavici se nalazi i dom „Feješ Klara" (120). Studentima su na raspolaganju besplatan domski vešeraj, TV sala, prostor namenjen za održavanje žurki, proslava i raznih druženja. Dom ima dvorište u kome se nalazi teren za košarku.

Ishrana u menzama

Pravo na ishranu u tri studentska restorana u Novom Sadu imaju samo studenti koji se finansiraju iz budžeta. Za  njih doručak košta 40, ručak 72 i večera 59 dinara. Samofinansirajući studenti mogu da kupuju bonove  za ishranu u menzama, ali po ekonomskoj/višoj ceni (doručak - 105 din, ručak - 225 din i večera - 185 din). Za uplatu obroka vam je potrebna studentska kartica i žeton za pribor (1.000 dinara). Subotom i nedeljom (i nekim praznicima) večera se ne servira u menzama, nego se u terminu za ručak podiže paket sa suvom večerom. Većih zamerki na jelovnik u menzama kod sadašnjih studenata nema, a iz godine u godinu su primetni napori da hrana bude raznovrsnija.

Oceni vest:
9
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan