"VOICE": Lica povezana sa državnim funkcionerima dobila sredstva na konkursu Pokrajinskog sekretarijata

"VOICE": Lica povezana sa državnim funkcionerima dobila sredstva na konkursu Pokrajinskog sekretarijata

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević i supruga predsednika Pokrajinske Vlade Igora Mirovića dobili su finansijska sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, naveo je Vojvođanski istraživačko-analitički centar – "VOICE".

Prema pisanju "VOICE-a", među 45 kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2020. godini, čije finansiranje je prošlog meseca odobrio resorni sekretar Zoran Milošević, našli su se i projekti u kojima su kao rukovodioci istraživanja učestvovali Vuk Radojević i Vera Mirović, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Milošević je za "VOICE" potvrdio da je među odobrenim projektima i onaj koji je podneo njegov "dalji rođak", vanredni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Mijodrag Milošević.

Od 179 pristiglih projekata na konkurs koji je raspisan 15. maja i s budžetom od 29 miliona dinara, pokrajinski sekretar Milošević je odobrio 45 projekata, poslušavši pri donošenju odluka isključivo mišljenja Stručnih saveta. Za svaki projekat izdvojeno je oko 600.000 dinara.

Imena članova tih saveta javnosti nisu poznata, a jedino što se zna su imena i prezimena predsednika osam takvih saveta, a Milošević je za "VOICE" rekao da je pretežno reč o redovnim profesorima sa Univerziteta u Novom Sadu.

– Stručni savet je predložio finansiranje svih odobrenih projekata, pa i projekata koje ste naveli. Oba projekta su ocenjena izuzetno visokim ocenama od strane predsednika i članova Stručnih saveta (Radojević je dobio ocenu 9, Mirović 10), koji su se rukovodili propisanim kriterijumima, naučnim načelima i etičkim principima u svakom pojedinačnom slučaju – rekao je Milošević.

On je dodao da "ne postoji zabrana pojedinim profesorima i istraživačima da konkurišu na javne konkurse, u odnosu na bračni status ili javno angažovanje" i da bi se svako ponašanje "usmereno na diskreditaciju nečijeg naučnoistraživačkog rada moglo smatrati diskriminacijom".

Pokrajinski sekretar o eventualnom sukobu interesa nije konsultovao Agenciju za borbu protiv korupcije, odakle su za "VOICE" rekli da u konkretnom slučaju ima sukoba interesa, jer su lica povezana sa državnim funkcionerima dobila sredstva na konkursu.

– Povezano lice je, prema članu 2 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, supružnik ili vanbračni partner funkcionera, krvni srodnik funkcionera u prvoj liniji, odnosno u pobočnoj liniji zaključno sa drugim stepenom srodstva, usvojitelj ili usvojenik funkcionera, kao i svako drugo pravno ili fizičko lice koje se prema drugim osnovama i okolnostima može opravdano smatrati interesno povezanim sa funkcionerom – naveo je "VOICE".

Programski direktor "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić ocenio je da su postojali razlozi da pokrajinski sekretar zatraži savet i mišljenje od Agencije za borbu protiv korupcije.

– U opisanom slučaju bi se moglo tvrditi da njegove kolege iz Pokrajinske vlade imaju koristi od projekata, pa je i zbog sebe i zbog njih trebalo da zatraži potvrdu da on može da odlučuje u vezi sa tim, pa makar njegova odluka predstavljala i samo formalnu potvrdu onoga što je predložila stručna komisija – rekao je Nenadić za "VOICE". 

Predsednik Etičkog odbora Univerziteta u Novom Sadu i profesor na Pravnom fakultetu Slobodan Orlović rekao je za "VOICE" da o eventualnom sukobu interesa u ovakvim slučajevima "mora da razmišlja onaj ko raspisuje konkurs i formira komisiju koja ocenjuje naučne projekte".

– Najvažnije je da onaj ko donosi konačnu odluku o prihvatanju projekata treba da ima u vidu i postojanje eventualnog sukoba interesa. To nije na učesnicima konkursa jer oni imaju pravo da učestvuju samim ispunjenjem konkursnih uslova, poput drugih kolega – rekao je Orlović.

Pre četiri godine Pokrajinska vlada je donela odluku o imenovanju Mirovićevog rođenog brata Predraga za člana Nadzornog odbora JVP "Vode Vojvodine".

Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon pokrenutog postupka, u oktobru 2017. godine Miroviću izrekla meru upozorenja jer je imenovanjem svog brata doveo sebe u sukob interesa.

"VOICE" navodi da je Pokrajinska vlada početkom juna postavila za zamenika pravobranioca AP Vojvodine na period od pet godina Nikoletu Mirović, suprugu rođenog brata Igora Mirovića.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan