VOICE SAZNAJE: Fondacija "Novi Sad 2021" platila 40.000 € kombi star 22 godine, ODGOVOR FONDACIJE: "Kamper, a ne kombi, plaćen 12.000, a ne 40.000 evra!"

VOICE SAZNAJE: Fondacija "Novi Sad 2021" platila 40.000 € kombi star 22 godine, ODGOVOR FONDACIJE: "Kamper, a ne kombi, plaćen 12.000, a ne 40.000 evra!"

Fondacija "Novi Sad 2021" platila je polovni kamper star 22 godine sa nešto muzičke opreme i generatorima za struju bezmalo 4,6 miliona dinara sa PDV, odnosno blizu 40.000 evra, iako se vozilo iste starosti i sa istom zahtevanom dodatnom opremom može kupiti i za oko 20.000 evra, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Fondacija je kupila kamper, odnosno kuću na točkovima marke "Fiat", koja će u okviru karavana kružiti Novim Sadom i okolnim naseljenim mestima u okviru "Karavana kulture", koji je deo programa Novog Sada kao Evropske prestonice kulture za 2021. godinu.

Fondacija je kamper kupila od novosadske firme "Janka" koja je bila jedini ponuđač kampera.

Kako se vidi iz Odluke o dodeli ugovora, Fondacija će čak 80 odsto vrednosti posla platiti avansno, to jest u roku do 45 dana od potpisivanja ugovora, dok će ostatak biti plaćen 45 dana nakon što kamper stigne u Fondaciju.

- Rok od dana potpisivanja ugovora do isporuke vozila je čak 120 dana, što praktično omogućuje firmi koja nema novac da sačeka isplatu fondacije, a zatim pronađe, kupi, ocarini i dostavi kamper – piše VOICE.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) nedavno je objavila da su firme povezane sa čelnicima Fondacije "Novi Sad 2021" dobile posao promocije i marketinga vredan 250.000 evra.

Marketing i promociju nakon javne nabavke vodiće grupa ponuđača koju čine "Fondacija Exit" i firme "My Exit Adventure i Exit Team".

Kako je objavio BIRN, Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad 2021", povezan je sa sve tri firme - u "My Exit Adventure-u" i "Fondaciji Exit" bio je angažovan na poslovima marketinga i PR-a, dok je u firmi "Exit Team" radio kao Marketing i PR menadžer.

Međutim, njegovo jedino zaposlenje danas jeste upravljanje Fondacijom "Novi Sad 2021".

BIRN je takođe naveo da su panelisti Evropske komisije zabrinuti da Novi Sad kao evropska prestonica kulture liči na festival i da nema jasnu umetničku dimenziju i pozvali su Fondaciju da do kraja marta ove godine dostave novi program i preciziraju šta će se dešavati na kulturnoj sceni Novog Sada u narednim godinama.

VOICE navodi da se iz finansijskog plana projekta koji se nalazi u gradskoj "Odluci o finansiranju projekta 'Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture'" iz decembra 2016. godine vidi da će iz različitih budžetskih izvora i od različitih nivoa vlasti, kao i od privatnih donatora, za operativne troškove projekta i kapitalne projekte od 2017. do 2021. godine biti izdvojeno više od 60,5 miliona evra.

Fondaciju "Novi Sad 2021" je 5. januara 2017. godine osnovao Kulturni centar Novog Sada, a ona će trajati do kraja 2022. godine.

Novi Sad je prvi je grad van Evropske unije koji je poneo titulu Evropske prestonice kulture.

Novi Sad se po novom sistemu takmičio samo sa gradovima iz zemalja koje su kandidati za članstvo u EU, dok su za 2021. godinu izabrane još dve prestonice kulture sa teritorije EU, rumunski Temišvar i grčka Elefsina.

•••

 

 

Fondacija Novi Sad 2021: Kamper, a ne kombi, plaćen 12.000, a ne 40.000 evra!

Povodom pisanja Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), na adresu naše redakcija stigao je odgovor Fondacije koji vam prenosimo u celosti.

Povodom činjenično krajnje neistinitog i nepotpunog pisanja nevladine organizacije "Vojvođanski istraživačko-analitički centar", u tekstu pod naslovom "Fondacija Novi Sad 2021: Za kombi star 22 godine – blizu 40.000 evra!?", čiji je vrlo jasan i isključivi cilj da sa svesno iznesenim neistinama u tabloidnom maniru diskredituje rad Fondacije, želimo da javnosti pružimo tačnu i punu informaciju.
Prve dve, ali i osnovne, neistine nalaze se već u samom naslovu. Niti se radi o nabavci kombija, niti je iznos od 40.000 evra tačan. Radi se o nabavci kamper vozila "Fiat Mobilvetta Skipper", prave pokretne kuće na točkovima, koja je bliža autobusu po dimenzijama, a sadrži kuhinju, toalet i puno više
opreme od putničkih kombija i autobusa.

Druga neistina je vezana za cenu kojom je ovo vozilo plaćeno, a ona iznosi 12.000 hiljada evra neto, što je njegova tržišna cena koja se lako može proveriti na relevantnim portalima za prodaju polovnih vozila. Motor vozila je pritom kompletno remontovan, urađeni su i neophodni limarski radovi, i ti troškovi su već uračunati u ovu cenu, tako da je cena po kojoj je kamper nabavljen praktično ispod tržišne cene, a ne nekoliko puta veći kako se neistinito navodi u datom tekstu. Dalje, vozilo dolazi uz garanciju od 24 meseca, na motor, limariju i dugu listu elektro-tehničkih radova. I to su u ovom trenutku jedina utrošena sredstva iz ove nabavke vođene dobrim domaćinskim pristupom, sa kupovinom nižom
od prosečne cene na tržištu polovnih vozila.

Imajući u vidu da je Kamper vozilo ključan deo realizacije projekta Karavan kulture, i da treba da predstavlja pravi pokretni kulturni centar, koji u sebi sadrži mogućnosti da bude pokretni bioskop, bina za pozorišne predstave, muzičke koncerte i druge pokretne manifestacije, uz njega se nabavlja i tehnička oprema neophodna da se navedeni program realizuje u ukupnom procenjenom iznosu od oko 21.000 evra, koja se takođe nabavlja po tržišnim i veoma lako proverljivim cenama.

Tako se ovo vozilo oprema sa posebno osmišljenom i rasklopivom solarnom elektranom sa panelima koja može da skladišti visokih 2.000W uz konverter od 5.000W, a čija procenjena cena sa troškovima nabavke, izrade montažno-demontažnog sistema na krovu vozila, te ukupne elektrotehničke instalacije je maksimalno procenjen na 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.Pored što je ovakav pristup ispravan zbog životne sredine i u skladu sazahtevima Evropske komisije, on je i veoma štedljiv jer svoju cenu skoro u celosti otplaćuje već posle prvih godinu dana kroz uštedu na gorivu neophodnom za rad nekog većeg i znatno težeg benzinskog agregata. U slučaju nedovoljne solarne energije nabavka uključuje i agregat snage 5.000W sa elektronskom kontrolom po ceni od oko 1.500 evra.

Sva ova električna snaga biće korišćena za ostatak tehničke opreme koja se nabavlja u okviru date javne nabavke. Ova oprema podrazumeva profesionalna pojačala i razglasne zvučnike velike snage uz "sub-woofer" od čak 1.000W. Vrednost ovakvog, novog razglasa sa pratećom kablažom, stalcima i troškom instalacije procenjena je na 3.600 evra, dok su prateći studijski monitori za tonskog realizatora procenjeni na 300 evra uz kvalitetne studijske slušalice od najviše 100 evra. Digitalna mikseta sa najmanje 10 kanala biće nabavljena za oko 400 evra, a sa njom i digitalni uređaji za reprodukciju zvuka procenjeni na oko 300 evra, uz pet bežičnih digitalnih mikrofona u vrednosti od 2800 evra, odnosno 560 evra po komadu. U troškove ove nabavke ulazi i scenska rasveta u iznosu ne većem od 500 evra, te ukupan mobilni nameštaj za učesnike i publiku u zbirnoj vrednosti ne većoj od 700 evra. Uz vozilo ide i niz prateće opreme kao što gume, ugradnja pokretne tende, kanisteri za gorivo, potrošni elektro-tehnički i drugi materijal koji u zbiru ne bi trebalo da premaše procenjenih do 1.000 evra. Sa izuzetkom renoviranog kampera, sva oprema je i nova, a cene su bez PDV-a, dok je kompletan Karavan kulture sa svim radovima, pod garancijom, kako proizvođača opreme, tako i dobavljača koji vrši radove  opremanja vozila. I kamper i dva dodatna oprema ostaće u trajnom vlasništvu Fondacije koja će je po isteku projekta Karavan kulture donirati kulturnim ustanovama Novom Sada.

Ovom javnom nabavkom, prema proračunima i istraživanjem cena na tržištu, procenjena ušteda je oko trećine od ukupnih sredstava, čime je cela nabavka primer racionalnog odnošenja prema budžetu, a ne neka fantomska pronevera kakvom se pokušava tendeciozno predstaviti. Pozivamo sve građane i nezavisnu stručnu javnost da istraži cene navedene opreme i vozila na internetu kako bi i sama došla do svog, jasnog i nedvosmislenog zaključka. Ovom prlikom apelujemo na medije koji su preneli prethodnu vest, da i ovo reagovanje prenesu u celosti kako bi celokupna javnost dobila tačne i potpune informacije.

Ovakvo opremljeno kamper vozilo biće korišćeno u cilju efikasnijeg upravljanja i realizacije projekta Karavan kulture, koji se nalazi i u Aplikacionoj knjizi (eng. Bid book), sa kojom je Novi Sad i osvojio titulu Evropske prestonice kulture. Karavan kulture je već proverena platforma koja se na različite načine  implementirala u nekoliko evropskih prestonica kulture, ali i u raznim evropskim gradovima sa konceptom takozvane “Art Truck” platforme. Na ovom projektu radio je stručnjak za promociju kulture međunarodni ekspert Kris Potiron koji je ove projekte osmišljavao i za druge uspešne prestonice kulture, Košice 2013. i Plzenj 2015. godine.

Kamper je zamišljen kao mobilna kulturna stanica kojom bi se aktivnosti Evropske prestonice kulture približile građanima, na mestima širom Novog Sada, u prigradskim naseljima u tzv. Zoni 021, dok bi, istovremeno, bio jedan od kanala promocije Novog Sada u gradovima širom Srbije i u inostranstvu – kaže se u odgovoru "Fondacije Novi Sad 2021".

Oceni vest:
2
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Arhitekta

  pre 1732 dana i 14 sati

  Kulturno je odigrao, nema tu sta. Pravi direktor za kulturno odigravanje.
  I ne znam zasto uopste i pisete o tome, kao da ce se pa nesto sada desiti. Samo gubimo vreme i dzabe se nerviramo, na svim mogucim izborima nraod je naprosto glasao za ovaj koncept i to je to. Trazli, platili, gledamo....kombi je sitna boranija....

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Stefan

  pre 1732 dana i 10 sati

  Pa šta se čudite i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu dobila je 4 miliona dinara iz Pokarjinske vlade za popravku krova. Svi ćute, jer je direktorica zaposlila ćerku pokrajinskog sekretara za nauku. Za popravku krova angažovan je kum pokrajinskog sekretara za nauku.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • novosadista

  pre 1729 dana i 22 sata

  Koliko vidim sa priložene fotografije, kamper nije kao autobus, a ni cena mu nije velika. Novosadska firma "Janka", od koje je navodno kupljen kamper, je automehaničarska radnja! Pitanje: da li je registovana za prodaju!

  Oceni komentar:
  0
  0