VOICE: Vojvodini potrebno minimum 50 fabrika vode

VOICE: Vojvodini potrebno minimum 50 fabrika vode

U Vojvodini postoji 12 fabrika vode, a potrebno ih je barem još 50 da bi se rešili problemi sa neispravnom vodom za piće, koje imaju mnoga mesta u pokrajini.

To piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) i navodi da bi za izgradnju 50 fabrika vode bilo potrebno 500 miliona evra i još 200-300 miliona za zamenu vodovodnih cevi.

Po izveštaju Instituta "Batut", prošle godine u Vojvodini su kontrolisana 43 javna vodovoda, od kojih je svega 11 ocenjeno kao ispravno. U serijalu članaka o problemima s vodom u Vojvodini, VOICE je naveo da je kvalitet površinskih i podzemnih voda nezadovoljavajući, a da se većina površinskih voda svrstava u drugu i treću klasu kvaliteta.

Kanal Dunav-Tisa-Dunav i sekundarni irigacioni i transportni kanali su veoma zagađeni usled ispuštanja neprečišćenih industrijskih i komunalnih otpadnih i drenažnih voda iz poljoprivrede. Sve veći problem postaje kvalitet podzemnih voda, tako da se sve više dovodi u pitanje mogućnost korišćenja niza izvorišta ‒ piše u Nacrtu Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine od 2021. do 2035. godine.

Od podzemnih voda zavise dva Regionalna sistema za vodosnabdevanje Vojvodine: Novosadski regionalni sistem u koji se ubrajaju Novi Sad, Beočin, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Temerin, Žabalj, Zrenjanin, i Regionalni sistem gornje Tise, iz kojeg se snabdevaju Subotica, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Kikinda, Ada, Nova Crnja.

Podzemne vode su u Vojvodini primarni izvor snabdevanja stanovništva vodom za piće putem centralizovanih vodovodnih sistema.

Ceo analitički tekst možete proćitati OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • RAT

  pre 349 dana i 3 sata

  Čekaj dok padnu radioaktivne kiše.
  Videćemo koje pesme ćemo onda pevati.
  Pa još dok dođu izbeglice sa svih strana.
  I svi hoće da piju vode, kuvaju i peru veš.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Novosađanka

  pre 348 dana i 23 sata

  Nema vode a pre par godina je isušeno desetine hiljada litara podzemnih voda da se napravi Promenada????

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Fibonacci

  pre 348 dana i 15 sati

  2746. godina:
  Ostatak sveta je odavno napustio planetu,
  jedini projekat koji odoleva zubu vremena je fabrika vode u New Zrenjanin gradu, zato što se svake godine ulažu sredstva u njenu rekonstrukciju. Od pada Republike, baloni vode se preostalim stanovnicima se besplatno šalju sa jupiterovog meseca Ganimed, zahvalna čeljad nema razloga da napušta najrazvijeniji region na Zemlji.

  Oceni komentar:
  0
  1