VOJVODINA: Osmoro preminulo od gripa, povećan broj obolelih od zapaljenja pluća

VOJVODINA: Osmoro preminulo od gripa, povećan broj obolelih od zapaljenja pluća

Za mesec dana 8.565 novih slučajeva zaraznih bolesti na teritoriji APV. Registrovano čak 485 osoba sa zapaljenjem pluća.

U proteklih mesec dana na teritoriji Vojvodine je registrovano 8.565 slučajeva zaraznih bolesti koje podležu obaveznom prijavljivanju, što je za 31 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Respiratorne infekcije su, kao i do sad, vodeće. U pomenutom periodu one su činile 91 odsto ukupno prijavljenih slučajeva zaraznih bolesti.

Od ukupno 7.795 registrovanih slučajeva, kako napominju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, u ovoj grupi najviše obolelih, njih 5.118, prijavljeno je s dijagnozom streptokoknog tonzilitisa i faringitisa. Od varičela su obolele 1.974 osobe, što je za 37 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- U ovoj grupi zaraznih bolesti registrovano je i 485 obolelih od zapaljenja pluća, što je dvostruko više nego lane – navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. - Od šarlaha je obolelo 118 osoba, njih 33 od infektivne mononukleoze, a zabeleženo je i 14 slučajeva tuberkuloze, kao i dva slučaja meningitisa.

Kad je o oboljenjima sličnim gripu reč, kako dalje navode u IJZV, ona su u porastu, a najviše obolelih je registrovano kod dece uzrasta do 14 godina. Među potvrđenim slučajevima gripa, 32 obolela su bila hospitalizovana, dvoje je lečeno van bolnice, a prijavljena su i dva slučaja akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), dok je virus gripa dokazan kod oba pacijenta.

Od početka sezone nadzora na gripom, od ukupno 515 postavljenih sumnji na ovu bolest, laboratorijski je potvrđena kod 318 pacijenata, u svim starosnim grupama.

U sezoni nadzora nad gripom do sad je registrovano ukupno osam smrtnih slučajeva, uključujući tri slučaja u 2017. godini. Najmlađi pacijent je imao 45, a najstariji 83 godine. Izuzev jednog pacijenta, svi ostali su već imali neko od oboljenja, odnosno stanja koja su mogla da utiču na komplikacije, i nijedan pacijent prethodno nije bio vakcinisan protiv gripa.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Miloš Vučević EPS dunav bez struje jkp lisje novosadsko porodilište horoskop vremenska prognoza novi sad matična knjiga rođenih elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci RHMZ havarija na vodovodu servisne informacije novi sad novorođenčad raspored sahrana novi sad bez vode telep isključenja struje betanija sahrane almaško groblje servisne informacije gradonačelnik Miloš Vučević gradsko groblje jkp novosadska toplana radosne vesti bebe porodilište