Vojvođani vole Rusiju, ali bi radije u Evropsku uniju

Vojvođani vole Rusiju, ali bi radije u Evropsku uniju

Građani Vojvodine napozitivnije mišljenje imaju o Rusiji, ali bi više voleli da žive i školuju se u zemljama Evropske unije, rezultati su istraživanja Ipsosa.

Osim toga, kako navode, 53 odsto bi na referendumu glasalo za učlanjenje Srbije u Evropsku uniju.

Rezultate istraživanja, koje je sprovedeno u periodu od 3. do 10. decembra prošle godine u Vojvodini na uzorku od 1.820 ispitanika starijih od 18 godina, javnosti su predstavili pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i direktor za odnose s javnošću Ipsos stratedžik marketinga Marko Uljarević.

Bugarski je rekao da rezultati istraživanja pokazuju da opredeljenost građana Vojvodine prema Evropskoj uniji apsolutno postoji, da poverenje građana Vojvodine u EU postoji i da je ono veće od proseka za celu teritoriju Republike Srbiju.

"Jedan od važnijih zaključka istraživanja je da evropski osećaj u nama raste sa povećanjem nivoa obrazovanja i to je još jedan od razloga zašto moramo da ulažemo u obrazovanje. Sigurno da je 60 odsto poljoprivrednika zabrinuto za svoju poziciju na jednom otvorenom i konkurentnom tržištu, ali im teba objasniti da su i subvencije koje u EU dobijaju poljoprivrednici su mnogo veće od tri ili četiri hiljade dinara koliko danas dobijaju", rekao je Bugarski.

On je naglasio da je istraživanje pokazalo da je politika pokrajinske vlade u potpunoj sinhronizaciji sa onim šta građani Vojvodine očekuju u procesu evrointegracija.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan