Vojvođani vole Rusiju, ali bi radije u Evropsku uniju

Vojvođani vole Rusiju, ali bi radije u Evropsku uniju

Građani Vojvodine napozitivnije mišljenje imaju o Rusiji, ali bi više voleli da žive i školuju se u zemljama Evropske unije, rezultati su istraživanja Ipsosa.

Osim toga, kako navode, 53 odsto bi na referendumu glasalo za učlanjenje Srbije u Evropsku uniju.

Rezultate istraživanja, koje je sprovedeno u periodu od 3. do 10. decembra prošle godine u Vojvodini na uzorku od 1.820 ispitanika starijih od 18 godina, javnosti su predstavili pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i direktor za odnose s javnošću Ipsos stratedžik marketinga Marko Uljarević.

Bugarski je rekao da rezultati istraživanja pokazuju da opredeljenost građana Vojvodine prema Evropskoj uniji apsolutno postoji, da poverenje građana Vojvodine u EU postoji i da je ono veće od proseka za celu teritoriju Republike Srbiju.

"Jedan od važnijih zaključka istraživanja je da evropski osećaj u nama raste sa povećanjem nivoa obrazovanja i to je još jedan od razloga zašto moramo da ulažemo u obrazovanje. Sigurno da je 60 odsto poljoprivrednika zabrinuto za svoju poziciju na jednom otvorenom i konkurentnom tržištu, ali im teba objasniti da su i subvencije koje u EU dobijaju poljoprivrednici su mnogo veće od tri ili četiri hiljade dinara koliko danas dobijaju", rekao je Bugarski.

On je naglasio da je istraživanje pokazalo da je politika pokrajinske vlade u potpunoj sinhronizaciji sa onim šta građani Vojvodine očekuju u procesu evrointegracija.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Novo naselje bez struje sahrane almaško groblje raspored sahrana i ispraćaja gradsko groblje jkp lisje elektrovojvodina havarija na vodovodu bez vode isključenje vode opens distrikt grad novi sad novosadska policija štrand novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad policija lisje novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija opens 2019 betanija bebe Spens isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad sahrane novi sad servisne informacije