Vojvođanske turističke agencije razgovarale o letnjoj sezoni i ublažavanju krize izazvane korona virusom (FOTO)

Vojvođanske turističke agencije razgovarale o letnjoj sezoni i ublažavanju krize izazvane korona virusom (FOTO)

Na sastanku vojvođanskih turističkih agencija koji je održan u petak u Privrednoj komori Vojvodine (PКV), a u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija Srbije "YUTA" razgovaralo se o uslovima otvaranja predstojeće letnje turističke sezone kao i ublažavanju posledica koje su izazvane nemogućnošću poslovanja ovog sektora privrede u vanrednim okolnostima izazvanim Kovidom-19.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je PКV kroz rad Grupacije za turizam i ugostiteljstvo i do sada pružala podršku ovom sektoru, kao i da će aktivnosti PКV u narednom periodu biti usmerene ka pokretanju inicijativa i predlaganju mera za ublažavanje socijalnih i ekonomskih posledica izazvanih epidemijom korona virusa.

Sektor turizma i ugostiteljstva je privredna grana koja najviše trpi posledice izazvane korona virusom. Turistička i ugostiteljska preduzeća suočavaju se sa velikom gubicima čiji će se trend nastaviti i u narednom periodu. Mere pomoći privredi koje je donela Vlada Republike Srbije su značajne za opstanak ove grane privrede u dosadašnjem periodu, ali s obzirom na posledice koje trpi ovaj sektor, komorski sistem Srbije i strukovna udruženja (kao što je YUTA) su aktivno uključene u predlaganje i donošenje posebnih sektorskih mera poput: oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade, smanjenja PDV-a na hranu, oslobađanje od obaveza prema finansijskim institucijama, ukidanje parafiskalnih nameta i dr. – izjavio je Vučurević.Dodao je da je za ovaj sektor veoma značajna mera koja je već realizovana, a to je izdavanje novih 400.000 vaučera za domaći turizam uz proširenje obuhvata ljudi koji mogu da ih koriste. Naglasio je da je od izuzetnog značaja za turizam i putnički saobraćaj mera otvaranja granica, posebno sa Grčkom, gde naše turističke agencije imaju ugovorene zakupe za predstojeću letnju turističku sezonu.

Prisutnima se obratio i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije "YUTA", Aleksandar Seničić, koji je izjavio da su turističke agencije kadrovski i organizaciono spremne za kvalitetnu realizaciju svih ugovorenih turističkih putovanja za predstojeću sezonu.

Relaksiran je ulazak u Srbiju bez testova na korona virus , što će nam dati za pravo da ćemo ovu sezonu ipak u nekom delu realizovati – rekao je Seničić.


Na sastanku u Privrednoj komori Vojvodine prisustvovalo je 34 predstavnika turističkih agencija iz Vojvodine koji su istakli svoju spremnost za otvaranje letnje sezone kako u inostranstvu tako i u Srbiji.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu Privredne komore Vojvodine.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan