Volonteri očistili Ribarac i obalu Dunava

Volonteri očistili Ribarac i obalu Dunava

Oko 200 građana odazvalo se velikoj akciji čišćenja Ribarca i obale Dunava, a nakon samo dva sata svi kontejneri su bili puni kako sitnog otpada, kesa, flaša, tako i delova nameštaja poput fotelja, kreveta, kade i televizora.

Akciju je organizovalo Udruženje „Novi Sad ima srce“, a na terenu su im se priključila brojna udruženja građana i nevladine organizacije, nekoliko desetina pripadnika Vojske Srbije i mornarice i građani kojima je stalo da im grad bude čistiji.

- Već treću godinu zaredom radimo akcije ovog tipa, nekad ekološke, nekad humanitarne, a čišćenje Ribarca smo morali da ponovimo zbog užasno velike količine smeća. Danas smo našli maltene celu dnevnu sobu, od fotelje, preko kreveta, do televizora, a nailazili smo i na gaće, kartone, gume. Strašno je to što imam utisak da ljudi samo u prolazu bacaju šta god im padne na pamet, ne razmišljajući o tome da uništavaju prirodu, naše okruženje – rekla je Milica Lisica iz Udruženja „Novi Sad ima srce“.

 

Branislava Lakić iz Omladinske organizacije „Relay“ kaže da se nada da će ova akcija uticati na svest građana o potrebi da se priroda čuva.

-  Došli smo da bi podigli svest ljudima da treba da čuvaju svoju okolinu i da shvate da je lepše šetati prirodom, nego u smeću – istakla je Branislava.

Akciji se priključilo i Društvo za podršku osobama sa autizmom.

-  Naša deca su mali ekolozi i  oni znaju da se smeće ne baca po ulicama, već se zna gde mu je mesto – kazala je Mara Bošnjak iz Društva za podršku osobama sa autizmom.  

Ova akcija je dokazala da je malo volje i truda dovoljno za velike promene. Nekoliko stotina entuzijasta pokazali su ljubav prema svom gradu na delu i poslali su poruku da nikada nije kasno za akciju, koja menja svest i svet.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan