Vozači hitne neće moći da pomažu lekarima?

Vozači hitne neće moći da pomažu lekarima?

Po naznakama koje su stigle iz Ministarstva zdravlja, vozači Hitne pomoći uskoro neće moći da pomažu lekarskim ekipama u hitnim intervencijama na terenu.

Naime, vozači te zdravstvene ustanove do sada su pomagali lekarskim ekipama prilikom transporta bolesnika sa spratova, dodavali su im lekarski pribor, defibrilator, za šta su prošli obuku i dobijali minimalnu naknadu. Međutim, iz Ministarstva zdravlja rečeno je da takav rad nije po zakonu i da to vozači više neće moći da rade.

Član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat rekao je da će ta odluka, ukoliko bude sprovedena u delo, umnogome otežati rad Hitne pomoći.

"Situacija je poprilično katastrofalna. Iz Ministarstva su nam saopštili da vozači od sada mogu samo da voze ambulantna kola, ali ne i da pomažu lekarskim ekipama. To znači da ćemo izgubiti po jednog čoveka u svakoj ekipi. Ukoliko se to sprovede u delo, bićemo u velikom problemu, ali ja se nadam da će zdrav razum nadvladati", kaže Horvat.

Po rečima direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Bogdana Živanovića, iz Ministarstva zdravlja još uvek nije stigao nikakav zvaničan dokument koji bi potvrdio odluku da vozači ne mogu pomagati lekarskim ekipama na terenu. Živanović je istakao da intenzivno rade na tome da ta odluka ne bude doneta jer bi u suprotnom četiri zavoda za hitnu medicinsku pomoć bila u velikom problemu.

"Čitav sistem hitne pomoći zasnovan je na tročlanoj ekipi, koju čine lekar, tehničar i vozač. Vozač je obučen da pripomogne, da doda lekaru defibrilator, da pomognu pri spuštanju pacijenata sa spratova", objasnio je Živanović. "Ukoliko se pomenuta odluka sprovede u delo, ostaće nam u ekipi lekar i tehničar i oni neće moći sami da spuste pacijenta sa šestog sprata do ambulantnih kola. To će jako otežati intervenciju", kaže on.

Živanović je istakao da bi, ukoliko vozačima zabrane da pomažu pri intervenciji, morali dodatno da zaposle još ljudi, a to bi bilo neizvodljivo jer je u toku zabrana zapošljavanja.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan