Vozači JGSP "Novi Sad" odlaze u EU, plata oko 2.000

Vozači JGSP "Novi Sad" odlaze u EU, plata oko 2.000

Sve više vozača novosadskog gradskog prevoznika JGSP "Novi Sad", volan autobusa menja za volan kamiona, i to u nekoj od zemalja EU. Motiv je zarada koja je gotovo četiri puta veća od one koju dobijaju za rad na gradskim i prigradskim linijama. Do sada je, kako kažu u sindikatu JGSP, posao napustilo 60 od ukupno 600 vozača, a zabrana zapošljavanja u državnim preduzećima ovaj problem dodatno komplikuje.

O ovakvom koraku razmišlja i M.J., koji je za volanom gradskog autobusa više od dve decenije. Kaže da se mnogo njegovih kolega dobro snašlo, pa želi da okuša sreću.

- Zanat sam na ulicama Novog Sada dobro "ispekao". Imam solidno iskustvo, a posla se ne bojim – jasan je sagovornik "Večernjih novosti". - Već sam počeo dogovore koji će se, nadam se, ostvariti. Imam dozvolu za vožnju kamiona, a taj posao je mnogo lakši nego svakodnevna vožnja kroz gradsku gužvu. Ako mi se ostvari plan, pa odem u Slovačku, nadam se da ću imati dovoljno novca da tamo solidno živim, deo pošaljem porodici i da ponešto ostane sa strane.

Obrad Tepić, predsednik Sindikata "Nezavisnost" u JGSP, objašnjava da ovako razmišlja mnogo njegovih kolega.

- Imamo nešto više od 600 vozača, a svaki deseti napustio je firmu – kaže Tepić. - Odlaze iskusni, sa stažom od 10, pa i 20 godina. Sve je krenulo pre nekoliko meseci, kada su prve kolege otišle u jednu firmu iz Italije koja ima sedište u Slovačkoj. Dobro su se snašli, a i plata im je, kako sam čuo, veća od 2.000 evra. Mnogi su krenuli za njima, ali ima i onih što su našli posao u Austriji, Nemačkoj... Naši vozači su, koliko sam shvatio, vrlo cenjeni.

Tepić navodi da je na ovaj problem upozoravao, ali da rešenje nije nađeno i da se već sada oseća problem manjka vozača.

- S jedne strane razumem kolege, jer radimo za oko 400 evra, a pre samo nekoliko godina, kada se pogleda kurs evra, to je bilo duplo više – kaže Tepić. - Sada, zbog odlazaka, mnogi ne mogu da koriste slobodne dane, ljudi uzimaju bolovanje, a problem je još veći leti, kada su uslovi rada teški, jer malo vozila ima klima-uređaje. Mnogi su mi pre polaska rekli da bi ostali ovde da je plata bar stotinak evra veća. Nismo uspeli da se izborimo za to povećanje.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan