Vozači malo toga znaju o vožnji i alkoholu

Vozači malo toga znaju o vožnji i alkoholu

Od milion stanovnika u Srbiji njih 80 nastrada u saobraćajnim nesrećama, dok u EU na milion ljudi, u udesima pogine njih 50, rečeno je na skupu u Privrednoj komori Srbije na kojem je predstavljeno istraživanje "Navike građana u konzumaciji pića“, a učesnici su pozvali građane da, ukoliko voze, ne konzumiraju alkoholna pića.

Porazna statistika ukazuje na to da se u Srbiji baš i ne zna koliki je dozvoljeni nivo alkohola u krvi za vozače. Istraživanje Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića (GUDAP),  koje je predstavio Predrag Amičić, pokazalo je da je tek 23,8 odsto njih znalo da je dozvoljeni nivo alkohola u krvi 0,3 promila, dok je 74,2 odsto reklo ili da ne zna ili je pogrešno odgovorilo, prenosi Tanjug.

Milan Božović iz Srpskog komiteta za bezbednost objašnjava da ni 0,3 promila zapravo nije dozvoljeno, to je samo nivo iznad kojeg je predviđena novčana kazna, ali je konzumacija alkohola u toku vožnje zabranjena i svakako nije preporučljiva.

Na pitanje da to preciziraju i da objasne koliko je dozvoljeno uneti alkohola na praktičnom primeru a ne u promilima, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti dr Mira Kovačević, i doktor iste bolnice Tatjana Đurić objašnjavaju da to zavisi i od stanja osobe, da li je umorna, da li je konzumirala hranu, ali u proseku, jedno malo pivo, čaša vina ili jedna mala rakija su gornja granica.

- Posle sat vremena nakon što je popio jedno od navedenih pića, bilo bi bezbedno da vozi. Bitno je da li je jeo ili nije, posle kog vremena ulazi u auto... Ima više faktora koji utiču, ali ono što se preporučuje je - ako voziš nemoj da piješ - rekle su one dodajući da su žene u nepovoljnijem položaju jer drugačije reaguju na alkohol.

One su navele da su njihova klinička zapažanja takva da nema razlike između devojaka i mladića u konzumaciji alkoholnih pića, a da raste broj žena zavisnika od alkohola.

Istraživanje je pokazalo da njih 25,8 odsto smatra da uticaj alkohola zavisi od težine osobe koja ga konzumira, a njih 74,2 odsto da težina ne utiče. Takođe, 55,5 odsto njih smatra da alkohol podjednako utiče na muškarce i žene, dok 44,5 odsto smatra da uticaj nije jednak.

Kada navode povod za konzumiranje alkohola, njih 43,8 odsto navodi proslavu, 24,6 odsto večernji izazak, 8,8 njih pije posle posla, a 7,3 odsto bez ikakvog povoda.

Velika većina, njih 86 odsto pije najčešće u društvu, dva odsto piju i kad su sami, a za 12 odsto ispitanih to i nije važno.

Prednjače pivopije, sa 43,7 odsto onih koji su izabrali pivo kao alkohol koji uglavnom piju, za rakiju se odlučilo 24,1 odsto, a za vino 20,4 odsto.

Jovica Vasiljević, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, ističe da procenti zabrinjavaju, ali da bi zajedničkim radom trebalo podići informisanost o bezbednosti u saobraćaju i konzumaciji alkohola.

- Agencija u saradnji sa MUP-om pokreće kampanje s tim ciljem a poruka je, ako konzumirate alkohol, budite odgovorni - rekao je on dodajući da su posebno aktivni uoči velikih festivala poput Exita, da su sada organizovani i autobusi uz podršku Heinekena, kako bi se mladi vraćali kući bezbedno, i da ne koriste svoja vozila.

Mira Kovačević je istakla i da je problem što naša populacija ne odustaje od alkohola, navodeći da je kod nas tradicionalno.

- Ali mi možeo da naučimo posebno mlade vozače - moguće je  da konzumiraju alkohol, a da putuju bezbedno, da ne ugroze ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju - rekla je ona.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad jkp lisje matičar novi sad JGSP "Novi Sad" raspored sahrana i ispraćaja javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad bebe elektrovojvodina izmena režima saobraćaja Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadsko porodilište isključenja struje betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije isključenje vode horoskopski znaci klisa horoskop novosađani JKP Vodovod i kanalizacija bez struje Isključenje struje servisne informacije novi sad novorođenčad novosadska policija jkp novosadska toplana bez vode