VOZAČI, OPREZ: Neispavanost opasna kao i alkohol!

VOZAČI, OPREZ: Neispavanost opasna kao i alkohol!

Ukoliko ste spavali četiri sata kraće, nesposobni ste za vožnju kao da ste dvostruko premašili zakonski dozvoljen nivo alkohola u krvi. Čak i kada ne osećate umor, pospanost itekako utiče na reakcije.

Čak i ljudi koji su dovoljno odgovorni i ne sedaju za volan pijani, rade nešto što može da bude jednako opasno - voze kada nisu dobro spavali. Ako spavate samo sat ili dva manje nego obično, dva puta više rizikujete od nezgode, pokazuju ispitivanja svetskih agencija za bezbednost u saobraćaju.

Ukoliko ste spavali četiri sata kraće, nesposobni ste za vožnju kao da ste dvostruko premašili zakonski dozvoljen nivo alkohola u krvi. Ako često zevate i trepćete, "cimate" volan, ne sećate se poslednjih nekoliko kilometara, dovodite sebe i druge u opasnost. Čak i kada ne osećate umor, pospanost itekako utiče na reakcije. Više od polovine vozača koji su učestvovali u incidentima ove vrste, kažu da nisu osetili simptome pre nego što su zaspali za volanom.

Zato, svima koji u ovom periodu planiraju putovanje ili manje spavaju zbog prazničnog veselja, stručnjaci savetuju da bez sedam sati noćnog sna ne voze u toku dana i prave pauzu na svaka dva časa uz izbegavanje teške hrane. Ako je moguće, na put krenite sa budnim suvozačem.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina RHMZ servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad radosne vesti raspored sahrana i ispraćaja sahrane bez struje jkp novosadska toplana centralno groblje u Futogu novosađani matična knjiga rođenih havarija na vodovodu JGSP "Novi Sad" jkp lisje isključenja struje dunav betanija horoskop gradsko groblje štrand almaško groblje EPS bez vode novosadsko porodilište novorođenčad porodilište horoskopski znaci bebe servisne informacije