VOZAČI, OPREZ: Pazite na poledicu!

VOZAČI, OPREZ: Pazite na poledicu!

Van gradova, gradskih trgova i zimskih odmarališta, novogodišnja noć je na putevima protekla mirno, bez zastoja i prekida u saobraćaju, a vozila gotovo i da nema na autoputevima, važnijim i frekventijim pravcima, ali onima koji se odluče da krenu na put, Auto-moto savez Srbije (AMSS) savetuje oprez u vožnji.

Magle nema, kolovozi su uglavnom suvi, a prohodost puteva dobra, ali na mostovima, nadvožnjacima, kroz tunele i preko planinskih prevoja, zbog pojačanog strujanja hladnog vazduha, moguća je jaka poledica.

Bez obzira na to što vozače na putevima danas očekuje manji broj vozila, veoma je hladno, sa temperaturama koje se kreću i do minus 21. podeljka koliko je izmereno u Sjenici.

Prilazi Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Divčibarama, Staroj planini, Goču i Vlasini su prohodni, navodi AMSS, uz podsećanje da je upotreba zimske opreme obavezna na svim putevima koji vode ka zimskim turističkim centrima i u planinskim predelima.

Iz AMSS-a apeluju na sve vozače da ne sedaju za volan ukoliko su konzumirali alkohol, jer kao što je poznato, alkohol i prebrza vožnja su čest uzrok saobraćajnih nezgoda.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku, podseća AMSS.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan