Vožnja bicikla smanjuje rizik nastanka problema sa venama

Vožnja bicikla smanjuje rizik nastanka problema sa venama

Bolesti vena čine gotovo 70 odsto svih bolesti krvnih sudova, a prema važećim statistikama čak 40 odsto stanovništva će u nekom trenutku imati problem povezan sa venskom cirkulacijom.

Broj novoobolelih od proširenih vena je u porastu svuda u svetu zahvaljujući načinu života koji vodimo. Dugotrajno stajanje ili sedenje na radnom mestu, nedostatak fizičke aktivnosti, kao i drugi faktori rizika dovode do ove bolesti.

- Ovaj problem u većoj meri pogađa žensku populaciju, a rekreativno voženje bicikla može pomoći da do ovog problema ne dođe  – izjavila je Jelena Misita iz Centra za unapređenje zdravlja žena.

Većina pacijenata sa venskim oboljenjima ne shvata ozbiljnost svog stanja, a nepravilno lečenje i loši rezultati doprinose značajnoj pojavi invaliditeta, kao i čestih odsustvovanja sa posla i nemogućnosti obavljanja određenih profesija.

- Iako su žene daleko odgovornije prema svom zdravlju, proširene vene su nešto što se češće javlja upravo kod njih, najčešće zbog hormonskih promena i trudnoće kada može doći do slabljenja venskog zida i pojave proširenih vena – izjavio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, koji godišnje u proseku uradi više od 550 operacija godišnje.

Metode lečenja venske bolesti doživele su dramatične promene u poslednjih 20 godina, u korist pacijenata. Zbog toga što se klasične operacije vena teško podnose, intervencije su se ranije odlagale, a pacijentima su se preporučivale medicinske čarape, gelovi, lekovi i slično, sve do trenutka kad je operaciju nemoguće izbeći.

- Najbolje bi bilo kad bismo uspele da sprečimo da do problema uopšte dođe, umesto da se bavimo posledicama kad je šteta već naneta. Gojaznost, nezdrave životne navike, nedovoljno hodanja i sve ostalo što same sebi radimo donosi probleme koje posle ne možemo same da rešimo, bez pomoći lekara – poručila je Misita.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp policija klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop opens 2019 izmena režima saobraćaja raspored sahrana novi sad isključenja struje servisne informacije novi sad betanija Novo naselje sahrane novi sad bebe Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje opens distrikt servisne informacije bez struje novorođenčad elektrovojvodina sahrane novosadsko porodilište novosadska policija JKP Vodovod i kanalizacija bez vode isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja novosađani Isključenje struje gradsko groblje