Vožnja bicikla smanjuje rizik nastanka problema sa venama

Vožnja bicikla smanjuje rizik nastanka problema sa venama

Bolesti vena čine gotovo 70 odsto svih bolesti krvnih sudova, a prema važećim statistikama čak 40 odsto stanovništva će u nekom trenutku imati problem povezan sa venskom cirkulacijom.

Broj novoobolelih od proširenih vena je u porastu svuda u svetu zahvaljujući načinu života koji vodimo. Dugotrajno stajanje ili sedenje na radnom mestu, nedostatak fizičke aktivnosti, kao i drugi faktori rizika dovode do ove bolesti.

- Ovaj problem u većoj meri pogađa žensku populaciju, a rekreativno voženje bicikla može pomoći da do ovog problema ne dođe  – izjavila je Jelena Misita iz Centra za unapređenje zdravlja žena.

Većina pacijenata sa venskim oboljenjima ne shvata ozbiljnost svog stanja, a nepravilno lečenje i loši rezultati doprinose značajnoj pojavi invaliditeta, kao i čestih odsustvovanja sa posla i nemogućnosti obavljanja određenih profesija.

- Iako su žene daleko odgovornije prema svom zdravlju, proširene vene su nešto što se češće javlja upravo kod njih, najčešće zbog hormonskih promena i trudnoće kada može doći do slabljenja venskog zida i pojave proširenih vena – izjavio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, koji godišnje u proseku uradi više od 550 operacija godišnje.

Metode lečenja venske bolesti doživele su dramatične promene u poslednjih 20 godina, u korist pacijenata. Zbog toga što se klasične operacije vena teško podnose, intervencije su se ranije odlagale, a pacijentima su se preporučivale medicinske čarape, gelovi, lekovi i slično, sve do trenutka kad je operaciju nemoguće izbeći.

- Najbolje bi bilo kad bismo uspele da sprečimo da do problema uopšte dođe, umesto da se bavimo posledicama kad je šteta već naneta. Gojaznost, nezdrave životne navike, nedovoljno hodanja i sve ostalo što same sebi radimo donosi probleme koje posle ne možemo same da rešimo, bez pomoći lekara – poručila je Misita.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop bez struje skupština grada novog sada novosadsko porodilište javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija elektrovojvodina dnevni horoskop isključenja struje servisne informacije novi sad Isključenje struje bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad zodijak astrologija raspored sahrana i ispraćaja bebe Elektrodistribucija Novi Sad RHMZ zagađenje novorođenčad horoskopski znaci jkp lisje magla raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija isključenja betanija isključenje vode zagađenje vazduha