Vozovi Novi Sad – Beograd od sutra kreću i pristaju na stanici “Prokop”

Vozovi Novi Sad – Beograd od sutra kreću i pristaju na stanici “Prokop”

Preduzeće "Srbija voz" najavilo je danas da će Železnička stanica Beograd-centar Prokop sutra biti otvorena za saobraćaj i da će sa te stanice početi da saobraća voz do Novog Sada i nazad, dva puta dnevno. Kako se navodi, u funkciji će biti osam koloseka koji su izrađeni prema važećim evropskim standardima. Na relaciji između Beograda i Novog Sada saobraćaće novi elektromotorni vozovi marke "Štadler".

Vozovi "Regio Ekspres" koji saobraćaju na relaciji Novi Sad-Beograd, sa polascima iz Novog Sada u 9.10 i 11.05 časova, završavaće vožnju u stanici Beograd-centar.

Vozovi "Regio Ekspres" koji saobraćaju na relaciji Beograd-Novi Sad, a koji su iz stanice Beograd polazili u 12.27 i 16.07 časova, otpočinjaće vožnju iz stanice Beograd Centar u 12.32 i 14.38 časova.

Cene voznih karata na ovoj relaciji ostaju nepromenjene i iznose u drugom razredu 388 dinara u jednom pravcu i 620 dinara u oba pravca.

Inače, sutra će, u prisustvu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović biti obeležen završetak prve faze izgradnje železničke stanice Beograd Centar, u Prokopu.

Radovi na rekonstrukciji železničke stanice Beograd Centar u Prokopu započeli su 3. decembra 2014. godine i završeni su u roku, nakon 420 dana, koliko je po ugovorenom dinamičkom planu aktivnosti i bilo planirano. Radove je izvodio konzorcijum firmi okupljenih oko „Energoprojekt Opreme“, a u čijem sastavu su još „Energoprojekt Niskogradnja“, „Energoprojekt Visokogradnja“ , ZGOP i AŽD.

Vrednost posla je  oko 25,8 miliona evra, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. Ugovor o kreditu sa kuvajtskim Fondom potpisan je 10. decembra 2012. godine.

Kuvajtskim kreditom obuhvaćeni su radovi na rekonstrukciji saobraćajnih, građevinskih i elektrotehničkih infrastrukturnih kapaciteta za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u železničkoj stanici. Realizacijom radova iz kuvajtskog kredita završena je izgradnja ili rekonstrukcija  osam od ukupno deset projektovanih koloseka, kao i prijem i otprema putnika na pet, od ukupno šest perona, sa svim potrebnim pratećim radovima za organizaciju i kontrolu   saobraćaja vozova i putnika.

Počev od sutra sa stanice Beograd Centar, saobraćaće i vozovi gradske železnice, odnosno vozovi iz sistema BG VOZ.

U narednoj fazi planiraju se radovi koji su neophodni za zaokruživanje funkcionalne celine železničke stanice Beograd Centar u Prokopu, koji uključuju izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa autoputa i obodnih gradskih saobraćajnica, kao i prateće infrastrukture.

Završetak radova u Prokopu jedan je od najbitnijih preduslova za realizaciju projekta „Beograd na vodi“. Izmeštanje kompletnog putničkog saobraćaja iz sadašnje Glavne železničke stanice Beograd  u stanicu Beograd Centar u Prokopu, jedna je od najbitnijih pretpostavki realizacije projekta „Beograd na vodi“.

 

GRADNJA POČELA PRE 40 GODINA: Prve ideje o izgradnji novog Beogradskog železničkog čvora pojavile su se u periodu između dva Svetska rata, pa je još dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka bilo više urađenih projekata, ali ni jedan od njih nije realizovan. I nakon Drugog svetskog rata rađeni su projekti za građenje novog železničkog čvora u Beogradu, ali ni oni nisu realizovani.

Od 1945. do 1971. godine pojavilo se ukupno oko 30 različitih projekata za rešenje budućeg Beogradskog železničkog čvora. Projekat „PROKOP“, po mestu gde bi trebalo da se izgradi glavna železnička stanica Beograd, usvojen je najpre na sednici Saveta za urbanizam 17. februara 1971. godine, a zatim i u Skupštini Grada Beograda 11. marta 1971. godine.

Projekat same putničke stanice u Prokopu i čitavog prostora oko nje izrađen je 1974. i 1975. godine. Auto projekta bili su: Zoran Žunković, Živorad Lisičić, Mihailo Živadinović i Srboljub Rogan. Prema ovom projektu, nova putnička stanica imala bi osam perona sa 11 koloseka dugačkih između 300 i 500 metara, glavna zgrada putničke stanice imala bi oko 21 hiljadu kvadratnih metara, a na staničnom prostoru bilo bi puno poslovnih, komercijalnih i sportskih sadržaja.

Dana 3.decembra 1976. godine, u ulici Stevana Filipovića, u Prokopu, na skroman način obeležen je početak radova na izgradnji nove putničke stanice Beograd.

Međutim, krajem 1978. godine zaključeno je da je cena izgradnje takve stanice isuviše velika, pa je doneta odluka da se smanji površina krova i da se odustane od gradnje skupljih detalja projekta. U isto vreme, došlo je i do ekonomske krize u zemlji, pa je izgradnja nove stanice i čvora bila potpuno prekinuta. Radovi su nastavljeni 1996. godine i odvijali su se do 2001. godine, kada su ponovo gotovo potpuno obustavljeni. Sledio je period minimalnih ulaganja u izgradnju Prokopa. Intenzivni radovi nastavljeni su zahvaljujući kuvajtskom kreditu 3. decembra 2014. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zidanje skadra

  pre 1494 dana i 5 sati

  Ovde treba primetiti da se u vreme "zlih i pokvarenih, antisrbski kodiranih" komunista i žutih, gradnja i trošenje para na megalomanske projekte obustavljalo kad nastane kriza, a Sloba i Vučko, velike vođe, mesije i spasitelji ovog naroda, su izabrali 1996. i 2014. da spucaju ogromne pare (i to samo siću na kozmetiku a većinu u svoje džepove), pošto su to bile baš blagorodne godine za Srbiju... Ali, sve za izbornu kampanju.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Mira Šilić

  pre 1493 dana i 21 sat

  Ovo je naša železnica i slika koja treba da stoji kao preporuka "dobre" usluge. Leden voz,malo je reći prljav,šugav. Relacija Beograd-Novi Sad 17.januar 2016. 20.20sati .Naravno krenuo je u 21.00 Sa informacijom koja se četiri puta manjala.a putnici trčali sa perona na peron.

  Oceni komentar:
  1
  4