Vraćaju stopalo spomeniku osnivačice baleta SNP-a

Vraćaju stopalo spomeniku osnivačice baleta SNP-a

Osim na problem sa spomenikom Marini Olenjinoj, u okviru međunarodnog projekta ocenjivanja spomenika u Novom Sadu „Bizzare Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad“, studenti i profesori iz Poljske, Mađarske i Slovenije ukazali na niz nelogičnosti u postavljaju spomenika po Novom Sadu.

Rekonstrukcijia spomenika balerini Marini Olenjinoj, koji se nalazi ispred Srpskog narodnog pozorišta, počela je danas i trebalo bi da bude završena do subote.

Spomeniku Olenjinoj koja je osnivač baleta SNP-a, već tri godine falilo je stopalo, a na ovu činjenicu nedavno je upozoreno i u okviru međunarodnog projekta ocenjivanja spomenika u Novom Sadu „Bizzare Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad“, koji su sproveli studenti i profesori iz Poljske, Mađarske i Slovenije.

Za popravku spomenika zadužen je Laslo Silađi, akademski vajar i autor spomenika. On će skulpturi vratiti prvobitni oblik, a mermer, koji će koristiti je identičan postojećem materijalu od kog je spomenik i napravljen.

Inače, u okviru međunarodnog projekta ocenjivanja spomenika u Novom Sadu „Bizzare Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad“, studenti i profesori iz Poljske, Mađarske i Slovenije ocenili su u najmanju ruku, neobičnu i čudnu činjenicu da je skulptura osnivačice baleta SNP-a Marine Olenjine leđima okrenuta ka svom delu. Da stvar bude gora, neko je preko noći otkinuo komad spomenika, pa je Olenjina ostala bez svog „osnovnog alata“ – stopala, navedeno je tada, a objavio je samo pre nekoliko dana list 24 sata.

Kako se navodi, osim Svetozara Miletića, većina ostalih spomenika u Novom Sadu ili ne bi trebala da bude na mestu na kom se nalazi, ili da tako izgleda, ili uopšte da postoji.

Spomenik azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibejliju na Beogradskom keju sigurno ima najmanje logike da uopšte postoji. Tokom radova na izgradnji spomenika azerbejdžanska vlada rekonstruisala je donji deo keja, postavljene su betonske ploče i klupe, renovirane stepenice i izgrađen je teren površine 50 kvadratnih metara. To je Novi Sad dobio u zamenu što je postavio spomenik čoveku koji je napisao azerbejdžasnku himnu, a 99 odsto Novosađanana ne zna da je ikada živeo. Pojedini kreativci predlagali su Gradu da u spomenik postavi USB ulaze sa memorijom u kojoj će biti nasnimljena muzika ovog kompozitora kako bi građani mogli da dođu i čuju šta je ovaj umetnik stvarao.

Bista Petra II Petrovića Njegoša postavljena je bez ičijeg znanja u univerzitetskom kampusu. Bistu je samostalno izradio i postavio Vladimir Jokanović hirurg, akademik, književnik i vajar, ali odluka o postavljanju nije dočekala usvajanje Skupštine grada. Iz Saveta za kulturu novosadskog parlamenta kažu da je autor malo požurio te da iako su oni dali saglasnost na ovu inicijativu nikakva konačna odluka nije donesena.

Isti stučnjaci izneli su i zamerke na skulpturu, u odnosu na kontekst, u slučaju Janike Balaža. „Zipovani“ Janika na Trgu neznanog junaka ne vidi Tvrđavu, na kojoj je svirao. Predloženo je da se ovom problemu doskoči tako što bi se oko spomenika postavila ogledala.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • laslo silađi

  pre 2066 dana i 1 sat

  Svi podignuti spomenici oko SNP-a leđima su okrenuti zdanju, grudima prolaznicima i narodu.
  Kritike i kritizerstva bilo je i biće...ostaje ipak samo ono večno pravili : svi rade nešto - jedni stvaraju, drugi kritikuju, treći oskrnavljuju.
  Lep pozdrav svim čitaocima.

  Oceni komentar:
  1
  2